Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Τόλμη και Γοητεία, μία από τις μακροβιότερες αμερικανικές σαπουνόπερες, η οποία έχει γράψει ιστορία και στην ελληνική τηλεόραση, χτυπώντας υψηλή τηλεθέαση, κυρίως στα late '80s και σε όλη τη διάρκεια των '90s, έκλεισε πριν λίγες ημέρες 35 χρόνια «στον αέρα». Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 23 Μαρτίου 1987 από το αμερικανικό δίκτυο CBS και σήμερα 35 χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σε τηλεθέαση σαπουνόπερα στις ΗΠΑ (πρώτη είναι η σειρά Ατίθασα Νιάτα) και η πρώτη σε τηλεθέαση σαπουνόπερα παγκοσμίως με περισσότερους από 35 εκατομμύρια τηλεθεατές καθημερινά σε 100 χώρες ανά τον κόσμο. 

Διαβάστε ακόμη: Λούσυ Λόουλες: Πώς είναι σήμερα η Ζήνα, η θρυλική πριγκίπισσα του πολέμου

Από την αρχή της σειράς, το καστ έχει μάθει απ’ έξω περισσότερες από 393.750 σελίδες διαλόγων, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.700 set, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 1.790 κουτάκια λακ και 415 κραγιόν. Σε εβδομαδιαία βάση γυρίζονται οκτώ επεισόδια, ενώ η σειρά έχει ταξιδέψει και έχει πραγματοποιήσει γυρίσματα σε 14 πόλεις και 11 χώρες ανά τον κόσμο.

Όλα αυτά τα χρόνια οι τηλεθεατές έχουν παρακολουθήσει 23 γεννήσεις και 100 γάμους, 21 εκ των οποίων έχει κάνει η Μπρουκ Λόγκαν Φόρεστερ που υποδύεται η Κάθριν Κέλι Λανγκ, η μόνη ηθοποιός μαζί με τον Τζον Μακ Κουκ (Έρικ Φόρεστερ) που παίζουν στη σειρά σταθερά 35 χρόνια τώρα. Όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί από το αρχικό καστ έχουν αποχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Στις 23 Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλήθηκε το 8.734ο επεισόδιο που ήταν αυτοτελές και αφιερωμένο στους πέντε μεγάλους έρωτες της Μπρουκ, η οποία να σημειώσουμε έχει παντρευτεί τον Ριτζ έντεκα φορές και ακόμα και μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος έρωτας καλά κρατεί στα επεισόδια της Αμερικής. 

Η σειρά μετράει 306 υποψηφιότητες στα «Daytime Έμμυ Βραβεία», ενώ έχει κερδίσει 98 βραβεία. Πηγή έμπνευσης για την έπαυλη των Φόρεστερ, όπως τη βλέπαμε στα πρώτα επεισόδια, ήταν το σπίτι των δημιουργών της σειράς, Γουίλιαμ Τζέι Μπελ και Λι Φίλιπ Μπελ.

Στην Ελλάδα η Τόλμη και Γοητεία ξεκίνησε να προβάλλεται τον Νοέμβριο του 1988 από την ΕΡΤ1 με την τότε κόντρα μεταξύ των οίκων μόδας Φόρεστερ και Σπέκτρα, αλλά και το ερωτικό τρίγωνο Ριτζ - Καρολάιν - Μπρουκ να κερδίζουν αμέσως το τηλεοπτικό κοινό, το οποίο σταματούσε ό,τι έκανε για μισή ώρα κάθε μεσημέρι στις 14.30 για να δει τι θα γίνει στη συνέχεια. 

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90, τα δικαιώματα προβολής της σειράς τα πήρε ο ANT1 που κράτησε την ίδια ώρα προβολής για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια ο ΣΚΑΪ, το Star (το οποίο για μια περίοδο έπαιζε δύο επεισόδια ένα στις 14.30 και ένα αργότερα στις 16.30), το Alter, το Κανάλι 10, η ΝΕΤ, η ΕΤ3 και τέλος, το Μακεδονία TV.

Αν και η ώρα προβολής της άλλαζε από ένα σημείο και μετά, η Τόλμη και γοητεία αποτελούσε μια σταθερή αξία της μεσημεριανής ζώνης (ενίοτε και στις 12.30) στην ελληνική τηλεόραση με την ΕΤ3 να προβάλλει επίσης διπλά επεισόδια για μεγάλη περίοδο, ενώ το Μακεδονία TV τη δοκίμασε και στην prime time. Τελικά μερικά χρόνια πριν η Τόλμη και Γοητεία σταμάτησε να προβάλλεται στη χώρα μας, αλλά είναι η μόνη αμερικανική σαπουνόπερα που «άντεξε» τόσα χρόνια, αφού όλες οι υπόλοιπες προβλήθηκαν για μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια των ‘90s και όχι με τόση επιτυχία - πλην της σειράς Ατίθασα Νιάτα - προτού διακοπεί η προβολή τους. 

«Πριν από τριάντα πέντε χρόνια δεν θα φανταζόμουν ποτέ τι μας επιφύλασσε η σειρά. Από την πρεμιέρα μας το 1987 μέχρι σήμερα είναι ένα φανταστικό ταξίδι και μια απίστευτη εμπειρία για όλους μας. Δεν θα ήμασταν εδώ αν δεν υπήρχε όλη αυτή η υποστήριξη του CBS και των εκατομμυρίων θαυμαστών μας», είπε ο Μπράντλεϊ Μπελ για τη διεθνή επιτυχία της σειράς με αφορμή την 35η επέτειο της Τόλμης και Γοητείας, η οποία έχει ήδη ανανεωθεί μέχρι το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA