TV - MEDIA
30/05/2022 12:50

Δάκης: Το συγκινητικό «αντίο» από την Finos Film - «Αυτό το καλοκαίρι θα ειναι φτωχότερο»

Ο Δάκης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (29/5) και η Finos Film τον αποχαιρετά με ένα βίντεο από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου - «"Αυτό το Καλοκαίρι" θα ‘ναι σίγουρα φτωχότερο αγαπημένε μας Δάκη» γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Δάκης: Το συγκινητικό «αντίο» από την Finos Film - «Αυτό το καλοκαίρι θα ειναι φτωχότερο»
(Πηγή: NDP)
Ανάγνωση:

Η Finos Film αποχαιρετά με ένα βίντεο από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου τον αγαπημένο τραγουδιστή, Δάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (29/5) μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. «"Αυτό το Καλοκαίρι" θα ‘ναι σίγουρα φτωχότερο αγαπημένε μας Δάκη. Με διαχρονικές επιτυχίες και λαμπρή καριέρα, ο Δάκης μας τίμησε με τις ερμηνείες του σε δύο ταινίες της Φίνος Φιλμ, "Η Θεία μου η Χίπισσα" και "Γοργόνες και Μάγκες". Εφυγε από κοντά μας χτες, σε ηλικία 79 ετών» γράφει η λεζάντα της ανάρτησης.

Διαβάστε ακόμη: Δάκης: Οι 5 μεγαλύτερες επιτυχίες του που άφησαν εποχή

Δάκης: Την Τρίτη στη Γλυφάδα η κηδεία του - Η επιθυμία της οικογένειας

H κηδεία του Δάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη (31/5) στις 11 το πρωί στο Κοιμητήριο Γλυφάδας, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Λιάγκας στην εκπομπή «Το Πρωινό». Εκεί, συγγενείς, φίλοι κι απλός κόσμος που αγάπησε και τραγούδησε τα τραγούδια του θα τον αποχαιρετήσουν.

Οπως είπε ο παρουσιαστής, επιθυμία της οικογένειας του Δάκη είναι αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου». Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τη σύζυγο του Μίμη Πλέσσα, την Λουκίλλα Πλέσσα-Καρρέρ, η οποία έγραψε στο Twitter ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα για τον αγαπημένο της φίλο. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε: «Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας έκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια... τόσα καλοκαίρια... Ξεκουράσου... θα σ' αγαπώ πάντα... «Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα με δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια Αλλ' όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του».

Πώς βγήκε το όνομα Δάκης - Η ιστορία που είχε πει ο σπουδαίος τραγουδιστής

Video Loading...

Ο Δάκης είχε αποκαλύψει στην εκπομπή «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ: «Όταν ήρθα εδώ και πήγα στην Minos για τον πρώτο μου δίσκο, μου λέει ο πατέρας του Μάκη Μάτσα, ο Μίνως “πώς σε λένε;” Λέω “Δάκη”. Μου λέει το μικρό; Λέω “όχι, το μικρό είναι Δάκης”. Το επώνυμο; “Χαραλαμπίδης”, απαντώ. Όλο το όνομα, Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Άστο μου λέει αν τραγουδούσες ρεμπέτικο είναι ό,τι πρέπει, τώρα κρατάμε το Δάκης».

Δάκης: Η ζωή και οι μεγάλες του επιτυχίες

Ο Βρασίδας «Δάκης» Χαραλαμπίδης (26 Αυγούστου 1943 -29 Μαΐου 2022) ήταν Έλληνας τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλούσε έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που του επέτρεπε να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά» όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Συνεργάστηκε με Ελληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Εχει τραγουδήσει στίχους στιχουργών, σύμφωνα με τη Wikipedia, όπως Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φυλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.

Εχει πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης όπως: «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους. Σε διεθνές επίπεδο έχει συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.

Εχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και σε Ελληνικές ταινίες όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.

Βρισκόταν από το 1967 στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά είναι το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδούσε σε 7 γλώσσες.

Δάκης: Η δισκογραφία του

1. Το ωροσκόπιο της αγάπης («Μίνος», 1970)

2. Δάκης Special («Μίνος», 1973)

3. Ελάτε μαζί μου («Μίνος», 1974)

4. Δάκης 100% («Μίνος», 1975)

5. Δάκης 72 («Μίνος», 1971)

6. Δάκης («Μίνος», 1976)

7. Παιχνίδι με τη φωτιά («Μίνος», 1989)

8. Τσάι με λεμόνι («Μίνος», 1992)

9. 2.000 φιλιά («Μίνος», 1994)

10. Θωρακισμένη Mercedes («Μίνος», 1991)

11. Τα ωραιότερα μου τραγούδια («Philips», 1995)

12. Το πρώτο μας πάρτυ («Μίνος», 1991)

13. Welcome to Greece («Μίνος», 1974)

14. Μην ξεχνάς («Philips»)

15. Άκρως απόρρητο («Athenaeum»)

16. Καινούργια ζωή («Athenaeum»)

17. Τώρα θα μείνω («Polygram»)

18. Αντίο Μαίρη («Philips»)

19. Ελπίδα, Δάκης στον Κώστα Χατζή («Philips»)

20. Νιάτα («Μίνος», 1974)

21. Χιτάκια ελληνικά («Μίνος», 1989)

22. Πρόβα τζενεράλε («Lyra», 1995)

23. Όμορφες μέρες («Lyra», 1970)

24. Για τα παιδιά («Philips»)

25. Χριστούγεννα («Philips», 1980)

26. Περίπτωση («Alfa Mi Records», 1998)

27. Στην Αλεξάνδρεια («Alfa Mi Records», 1996)

28. Τα τραγούδια που αγάπησα («FM Records»)

29. Ταξίδι στον χρόνο («FM Records»)

30. Αγάπη μου πού να’σαι («Philips», 1983)

31. Το χρώμα της ελπίδας («MBI», 1997)

32. Back to the 70’s («Μίνος», 2005)

34. Greek Top Hits Symposium («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)

35. Yiassou Ellada («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)

36. Aμήν («Crescendo», 1995, ΗΠΑ)

37. Έλα κοντά μου («Αλέξανδρος», 1987, Κύπρος)

38. Τα τραγούδια του Θεού (Κέντρο Πολιτισμού «Ήλιος», 1999)

39. Moments («Μίνος», 2008)

Singles CD & 45άρια

1. Κοχύλι από το Αιγαίο (Προκριματικά Eurovision, 1982)

2. Η αλήθεια (από την ταινία Le Coeur chaud 1969)

3. Γειά σου σ’ευχαριστώ

4. Deep in the heart of Athens (1964)

5. Gaston

6. Monsieur Cannibal

7. Mourir ou vivre

8. Κλείσε τα μάτια και θυμήσου

9. Αντίο Μαριάννα

10. Μίλα μου

11. Tu veux out u veux pas

12. Το μυαλό μου έχασα («Alfa Mi Records», 1999)

13. Δάκης & Musico («Universal»)

14. Bostella D'Oriente

15. Tu me reviens

16. Tant mieux si tu pars

17. Άργησες να’ρθεις (1972)

18. Έρωτα παντοτινέ μου (2η Ολυμπιάδα Τραγουδιού, 1969)

19. Μόνο εσύ (Προκριματικά Eurovision, 1980)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΑΚΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ ΘΑΝΑΤΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ