Μενού
antonis samaras
YouTube printscreen
  • Α-
  • Α+

Λέγεται συχνά πως όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, συχνά θυμίζει φάρσα. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον βουλευτή, πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από τo κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έγραψε σχετικά, στο Facebook:

«Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.

Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» 

«Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Tι είχε συμβεί το 1992

Ήταν Απρίλιος του 1992, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως προς την πολιτική της κυβέρνησης για το Μακεδονικό ζήτημα. Ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον Σαμαρά από την κυβέρνηση και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ο ίδιος.

Τον Ιούνιο του 1993, ο Σαμαράς ανακοίνωσε τη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης, ενός κόμματος που ιδεολογικά βρέθηκε δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, και χρησίμεψε ως δεξαμενή αξιόποιησης βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν ενταχθεί στη γραμμή Σαμαρά.

Η Νέα Δημοκρατία τότε, «φυλλορροούσε», με στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο Μανώλης Καλαμίδας, να εντάσσονται στην Πολιτική Άνοιξη.

Η ανεξαρτητοποίηση δύο ακόμα βουλευτών, του Στέφανου Στεφανόπουλου, βουλευτή Ηλείας, και μετά του Γιώργου Συμπιλίδη, βουλευτή Κιλκίς, ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που απώλεσε τη δεδηλωμένη της Βουλής.

Δείτε επίσης: Ποιος είναι ο Συμπιλίδης που «έριξε τον Μητσοτάκη» και γιατί τον αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογές του 1993, είχαν από την μια πλευρά το ΠΑΣΟΚ με μια νέα δυναμική, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να έχει επανέλθει δριμύτερος μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, και από την άλλη, τη Νέα Δημοκρατία διαιρεμένη και λαβωμένη. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, αντί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος, δεν κατάφερε να φέρει την ομόνοια στη Ρηγίλλης.

Ο Αντώνης Σάμαρας πλήγωσε ακόμα περισσότερο την πρώτη πολιτική του αγάπη, όταν η Πολιτική Άνοιξη στήριξε την επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της Δημοκρατίας (Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος), επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την εσωστρέφεια στα κεντρικά της οδού Ρηγίλλης.

Η επιστροφή του Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία συνέβη 11 χρόνια μετά. Σήμερα, ο Παύλος Μαρινάκης διαβεβαιώνει το εκλογικό σώμα πως η ιστορία δεν θα επαναληφθεί, δεν επίκεινται εκλογές δηλαδή. Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε γι' αυτό;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA