Μενού
ketsap
Κέτσαπ με πατάτες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η κέτσαπ χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά. Στα τοστ, στις τηγανητές πατάτες, στα μακαρόνια, ειδικά αν είσαι φοιτητής. Όμως, όταν την ανοίξεις, πρέπει να τη βάλεις αμέσως μετά στο ψυγείο ή μπορείς να την αφήσεις και εκτός;  

Η πολυετής κουβέντα είναι τόσο αμφιλεγόμενη και πανταχού παρούσα που η Kraft Heinz έχει σταθμίσει τον τρόπο αποθήκευσης της κέτσαπ περισσότερες από μία φορές. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα υποκατάστημα της Βρετανίας έγραψε στο Twitter «Η κέτσαπ μπαίνει στο ψυγείο!!!».

Σε μια συνοδευτική δημοσκόπηση στο Twitter, πάνω από το 62% των ερωτηθέντων είπαν ότι διατηρούσαν το καρύκευμα στα ψυγεία τους, ενώ το 38% συνέχισε να το διατηρεί στο ντουλάπι.

«Κρύα κέτσαπ; Ίου, όχι», έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος είπε, «έχω το μπουκάλι στον πάγκο έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή».

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι ενώ η κέτσαπ μπορεί να μένει σταθερή στο ράφι, αλλά γενικά έχει καλύτερη γεύση όταν διατηρείται κρύα. «Είμαι σοκαρισμένος που υπάρχει μια τέτοια διαμάχη», είπε ο Μάρτιν Μπάκναβατζ, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Penn State University. «Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα της κέτσαπ σας, τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μόλις ανοίξετε το κέτσαπ, υπάρχει η πιθανότητα να μπει μούχλα στην κορυφή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία εάν το προϊόν αφεθεί έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Σε προσωπικό επίπεδο, αποθηκεύω την κέτσαπ μου στο ψυγείο. Προτιμώ την κέτσαπ μου σφιχτή, όχι ρευστή. Όταν πιέζω το μπουκάλι και βγαίνει πρώτα το υγρό, αυτό τρελαίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Δρ Μέλβιν Κράμερ είναι ο πρόεδρος της EHA Consulting Group, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Είπε ότι ενώ είναι απίθανο κάποιος να αρρωστήσει αν φάει κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, το καρύκευμα διατηρείται καλύτερα όταν είναι κρύο. «Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν παθογόνα στην κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, αν και κάποια μούχλα θα μπορούσε ίσως να κάνει την εμφάνισή της. Κυρίως, οι άνθρωποι θέλουν να κρατούν την κέτσαπ τους κρύα επειδή αυτό έχει να κάνει με τη διατήρηση της γεύσης και της συντήρησης του προϊόντος». 

Ο Δρ Ντόναλντ Σάφνερ, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων και διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, συμφώνησε ότι οι άνθρωποι που αφήνουν την κέτσαπ τους έξω πιθανότατα δεν κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια. Είπε πως «τα καρυκεύματα όπως η κέτσαπ παρασκευάζονται με συστατικά όπως οξύ, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία όλα λειτουργούν ως συντηρητικά. Θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πάθατε τροφική δηλητηρίαση από κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός και αν το προσπαθήσατε πραγματικά».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.