Μενού
Βιβλία
Βιβλία σε βιβλιοθήκη | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Η «Gen Z» φαίνεται, όπως επιβεβαιώνει η Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιό της, πως παίρνει και επίσημα τα ηνία από τη γενιά των Millennials, καθιερώνοντας μεταξύ άλλων τη γλωσσολογική αργκό με την οποία θα «πρέπει» να μιλάει ο μέσος νέος σήμερα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως κάνει κάθε χρόνο, ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς που θα πάρει τη σκυτάλη από το «goblin mode» και θα κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά. Πρόκειται για το «rizz», μία λέξη την οποία συναντά κανείς πολύ συχνά στο TikTok, και έχει να κάνει με το φλερτ αλλά και τις ατάκες που «πρέπει» να χρησιμοποιεί κανείς για να «ρίξει» ένα πρόσωπο που τον ενδιαφέρει.

Για την ακρίβεια, σημαίνει «ρομαντική γοητεία», με την Οξφόρδη να εξηγεί ότι η λέξη περιγράφει τη γοητεία ή την ελκυστικότητα και την ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης «charisma».

Rizz: Η σχέση με το φλερτ και η εκτίμηση των γλωσσολόγων

Το «Rizz», όπως φάνηκε και από την Οξφόρδη, καθιερώνει τη νέα λογική στην επιλογή της λέξης της χρονιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παράλληλα, ως ρήμα, όπου εκφράζεται η επιθυμία για φλερτ.

Οι γλωσσολόγοι επέλεξαν το rizz ως ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πώς η γλώσσα μπορεί να διαμορφωθεί και να μοιραστεί μέσα σε κοινότητες, προτού υιοθετηθεί ευρύτερα στην κοινωνία.

«Δεδομένου ότι πέρυσι το "goblin mode" είχε απήχηση σε τόσους πολλούς από εμάς μετά την πανδημία, είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε μια αντίθετη λέξη όπως το rizz να έρχεται στο προσκήνιο, μιλώντας ίσως για την επικρατούσα διάθεση του 2023, όπου περισσότεροι από εμάς ανοίγονται μετά από μερικά δύσκολα χρόνια και ανακτούν αυτοπεποίθηση» είπε ο Κάσπερ Γκράθγουολ, πρόεδρος της Oxford Language.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA