Μενού
deloulou
TikTok
  • Α-
  • Α+

Το λέγαμε κάποτε «μαγική σκέψη», το βλέπαμε κυρίως σε παιδιά ή εντυπωσιακά ανώριμους ενήλικες. Είναι η πίστη ότι μπορείς μέσω της απόλυτα θετικής, ανέμελης σκέψης, να αλλάξεις τον κόσμο που βιώνεις και να τον κάνεις καλύτερο, ή έστω πιο ανεκτό/υποφερτό. Σήμερα, αυτό περιγράφεται με μια λέξη. Ντελούλου.

Η ρίζα αυτής προέρχεται από τη λέξη «delusional» που σημαίνει «αυτός που έχει αυταπάτες» και έγινε viral για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2023, ως μια σύντομη περιγραφή εκείνων των ατόμων που χαρακτηρίζονται από ατελείωτη, αφιλτράριστη αυτοπεποίθηση. Ο ορισμός έχει τις ρίζες του στην κοινότητα της k-pop, εκεί όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις ακραίες σχέσεις ορισμένων fans με σελέμπριτι.

Σήμερα η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα της γενίας Z ή νέους μιλένιαλς (ανθρώπους που έχουν δει σειρές όπως αυτές), για να ορίσει τα άτομα που πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε στη ζωή τους, πέρα από οικονομικούς, κοινωνικούς και κάθε είδους περιορισμούς.

Υπάρχουν και οι έξτρα εκδοχές, όπου το «ντελούλου» περιγράφει καταστάσεις εκτός πραγματικότητας, όπως πχ. όταν μια παρέα καταναλώνει αλκοόλ ή ελαφρά ναρκωτικά. Κάτι σαν το «έγινα κουρούμπελο» που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι boomers.

Και γίνεται ακόμα καλύτερο

Φυσικά, το «κίνημα ντελούλου» έχει τη δική του ιέρεια, τη Σαμπρίνα Μπανσούν. Είναι το «tube girl», όπως την αποκαλούν τα αγγλόφωνα media, που ανεβάζει τα δικά της, αυτοσχέδια μουσικά βιντεοκλίπ μέσα από το μετρό, στο TikTok, με κοινό εκατοντάδων χιλιάδων φανς. 

@sabrinabahsoon

So now im en route via tube. The man in the back getting a show fr 🤣 #tubegirl #tubegirleffect

♬ Prada - cassö & RAYE & D-Block Europe

Προς υπεράσπιση της Σαμπρίνα, θα υπογραμμίσουμε πως η ινφλουένσερ μέσα από τα ποστ της,προτρέπει το κοινό να «απορρίψει το cringe και να νιώσει αυτοπεποίθηση με κάθε τρόπο». Το λες και κάτι σαν αυθόρμητη αυτο-ψυχοθεραπεία!

«Δεν είσαι εντάξει ντελούλου, το έχεις κάψει, ντελούλου» (2023  - Sin Boy)

@sinboy4life__

@Sin Boy - Delulu 🔥🔥🔥🔥

♬ Sin Boy Delulu - Sin Boy

Η τάση #delulu μετράει εκατομμύρια posts στο TikTok, και φυσικά καλλιτέχνες, μαρκετίστες και γενικώς κάθε άτομο μέχρι 40 ετών, με πρόσβαση σε social media, οι οποίοι προσπαθούν να καβαλήσουν το «κύμα»  και να παράγουν ντελούλου content.

Φυσικά δεν λείπουν οι life coaches, όπως αυτοί που συμμετέχουν στο σχετικό άρθρο των New York Times, οι οποίοι περιγράφουν το ντελούλου ως ένα «πιο παιχνιδιάρικο» πλαίσιο παροχής κινήτρου του ατόμου στον εαυτό του, ώστε να πετύχει τους στόχους του. 

«Χρειάζεται αρκετή πίστη και θράσος για να ξέρεις ότι μπορείς να γίνεις κάτι που θέλεις να γίνεις», λέει η Βέμι Οπακούνλε, γνωστή life coach με έδρα το  Λος Άντζελες. «Με το να είσαι ντελούλου, όλο αυτό, καταλήγει να έχει και λίγη πλάκα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA