Μενού
  • Α-
  • Α+

H Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν επιβάλει απαγόρευση ή περιορισμό στις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ προς τρίτα κράτη, αλλά ένα μηχανισμό διαφάνειας για το ποιες δόσεις εξάγονται από ποια εργοστάσια, πότε και προς ποιο προορισμό.

«Καμία εταιρεία δεν πρέπει να αυταπατάται πιστεύοντας ότι δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει» είπε. «Έχουμε τρόπους να γνωρίζουμε πόσες δόσεις παρήχθησαν και πού», τόνισε.

Η Επίτροπος ανέφερε πως «εξέφρασα τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της AstraZeneca να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε».

 «Έκτοτε, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της κατάστασης. Συγκαλέσαμε συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής τη Δευτέρα το βράδυ, η οποία οδήγησε και πάλι σε ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία και σε βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών», ανέφερε.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη: τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας. Βρισκόμαστε σε πανδημία. Χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτά δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι στατιστικά. Πρόκειται για άτομα, με οικογένειες, με φίλους και συναδέλφους που επηρεάζονται επίσης», ανέφερε η Επίτροπος.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν», σχολίασε.

Διαβάστε ακόμα

Αιχμές Κικίλια για ΕΕ: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Η «μάχη» των εμβολίων: Πόσο επηρεάζει η κόντρα ΕΕ - εταιρειών την Ελλάδα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA