Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο Pfizer και AstraZeneca: Πότε αναπτύσσουν αντισώματα - Πόσο σημαντική είναι η δεύτερη δόση

Μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την κινητική των αντισωμάτων μετά από τον εμβολιασμό με Pfizer και AstraZeneca - Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για τη δεύτερη δόση

Ιδιαίτερα σημαντική η δεύτερη δόση από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για την ανάπτυξη αντισωμάτων (πηγή: GettyImages)
Ιδιαίτερα σημαντική η δεύτερη δόση από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για την ανάπτυξη αντισωμάτων (πηγή: GettyImages)

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν στη χώρα μας με το εμβόλιο τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca μία νέα μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έρχεται να δείξει και να συγκρίνει την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Πόσιμο εμβόλιο για τον κορονοϊό με γεύση φράουλας σχεδιάζουν Ρώσοι ερευνητές

Η μελέτη έγινε σε εθελοντές ηλικίας 60-64 ετών καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν η πρώτη που εμβολιάσθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σύγκριση έγινε με τους υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και είχαν ίδια ηλικία και φύλο.

Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca. Πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων. Την 22η ημέρα, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tην 50ή ημέρα, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συνολικά, το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στην ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Εμβόλιο: Σωστή η επιλογή για δεύτερη δόση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η επιλογή πολλών χωρών να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα που προτείνει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που χορηγεί τη δεύτερη δόση στις ευπαθείς ομάδες 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αντί των 12 εβδομάδων που ήταν η συνήθης πολιτική του μέχρι προ εβδομάδος.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #εμβολιασμός #Pfizer #AstraZeneca