Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Νέα πρόβλεψη επιστημόνων: Οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες χωρίς εμβόλιο

Βάσει των δεδομένων που έχουν μέχρι στιγμής Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί από κορονοϊό για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη

Πηγή: APimages, eurokinissi
Πηγή: APimages, eurokinissi

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να είναι εξίσου εφιαλτική για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με πρόβλεψη ενός νέου μοντέλου που παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες. Αν οι άνθρωποι δεν εμβολιαστούν ή δεν φορούν μάσκες συστηματικά μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια. Βάσει, δε, των δεδομένων που έχουν μέχρι στιγμής υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: «Καμπανάκι» κινδύνου για τα παιδιά από τους ειδικούς - «Θερίζει» η πανδημία τους νέους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Τάουνσεντ του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», σύμφωνα με το «Nature» και τη «Γκάρντιαν», εκτιμούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνονται ολοένα συχνότερες.

Προειδοποίησαν, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν ξανά ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, γι' αυτό πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό. Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου πάντως, για να γίνει γνωστό με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη Covid-19.

Το νέο μοντέλο εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% μετά από 16 έως 17 μήνες. Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορονοϊό και, αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη (ή η τρίτη) λοίμωξη.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #εμβολιασμός #Μάσκες

Best of Internet