Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πιθανή έλευση νέου κύματος της πανδημίας με τις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και 5 (ΒΑ.5), προειδοποιεί το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη επιδημιολογική έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (13/6), στις περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ οι αναλογίες των νέων υποπαραλλαγών είναι ακόμα χαμηλές, ωστόσο, αναμένεται αύξηση το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Τζανάκης: «Υπάρχει αυξανόμενη μεταδοτικότητα σε Αττική και Κρήτη»

Στην Πορτογαλία, η ΒΑ.5 είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 και τα αυξανόμενα ποσοστά της συνοδεύονται από αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές θα καταστούν κυρίαρχες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα πιθανώς την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες.

Η έκταση της αύξησης αυτής θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής προστασίας έναντι της λοίμωξης που επηρεάζεται από το χρονοδιάγραμμα και την κάλυψη των προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι της νόσου καθώς και την έκταση, το χρονοδιάγραμμα και τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ECDC, με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα BA.4 και BA.5 σχετίζονται με αυξημένη σοβαρότητα μόλυνσης σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές BA.1 και BA.2. Ωστόσο, όπως και στα προηγούμενα κύματα, η συνολική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στη ΜΕΘ και των θανάτων.

Το ECDC καλεί τις χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση και εξάπλωση των BA.4 και BA.5 και να συνεχίσουν να επιτηρούν τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 - ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω - και τους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, την πληρότητα των ΜΕΘ και τους θανάτους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το τρέχον πλεονέκτημα ανάπτυξης για τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με την κυρίαρχη παραλλαγή BA.2, πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητά τους να διαφεύγουν της ανοσολογικής προστασίας έναντι της λοίμωξης που προκαλείται από προηγούμενη μόλυνση ή/και τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα εάν η προστασία έχει εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, εν αναμονή των μελλοντικών κυμάτων.

Αύξηση και στην Ελλάδα

Τα BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάρτιο. Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα που κατέγραψε σημαντική αύξηση στα κρούσματα και από τις 30 Μαΐου η BA.5 είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό των μολύνσεων από BA.4 και BA.5 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Ειδικότερα, στο Βέλγιο το BA.5 έφτασε σε ένα εκτιμώμενο ποσοστό 19% και το BA.4 αντιπροσώπευε το 7,5% των γονιδιωμάτων που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Στην Ισπανία, αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 10% των δειγμάτων και στην Ολλανδία, το BA.5 έφτασε σε ποσοστό 8% και το BA.4 ανιχνεύθηκε σε αναλογία κοντά στο 5%.

Αύξηση των κρουσμάτων με BA.4 και BA.5, παρατηρείται και στην Ελλάδα, με το ποσοστό ανάπτυξης να αγγίζει το 358% μέσα σε μία εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη (9/6) και αφορούν στην περίοδο 9 έως 29 Μαΐου 2022, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 55 από τα 12 που ανακοινώθηκαν μία εβδομάδα πριν. Από αυτά, τα 31 αφορούν στην ΒΑ.4 και τα 24 στην ΒΑ.5. Κρούσματα με τις νέες υποπαραλλαγές έχουν βρεθεί σε 12 περιοχές της χώρας, με την πλειονότητα αυτών (30) να εντοπίζονται στην Αττική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA