Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα ακόμη νέο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, μετά την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Αφορά στον έλεγχο για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και περιλαμβάνει ένα σετ εξετάσεων (λιπιδαιμικό προφίλ), στο οποίο θα κληθούν οι πολίτες να υποβληθούν μέσω sms. Το πρόγραμμα θα ενσωματωθεί στον θεσμό του προσωπικού γιατρού και τα πρώτα sms αναμένεται να αποσταλούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός γιατρός: 10 νέες ειδικότητες με απόφαση του Θάνου Πλεύρη (Λίστα)

Οι πολίτες που θα υποβληθούν στον έλεγχο, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον προσωπικό γιατρό τους, ο οποίος θα εκτιμήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, με βάση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλά και την κλινική εξέταση και το ιστορικό τους, και όλα τα στοιχεία θα καταχωρούνται στο Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να κάνουμε δύο πράγματα: το ένα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο προσωπικός ιατρός και το δεύτερο να αλλάξουμε την εμπειρία του ασθενούς με τον προσωπικό ιατρό», ανέφερε, παρουσιάζοντας το  πρόγραμμα, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα του συνεδρίου «The future of healthcare in Greece». 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το σύστημα των ραντεβού με τον προσωπικό ιατρό θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου και τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα. Εξαίρεση  θα αποτελέσει το πρώτο ραντεβού, το οποίο θα έχει διάρκεια 30 λεπτών, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος υγείας του πολίτη. Η Αριστοτέλους έχει ήδη σχεδιάσει πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσωπικών ιατρών, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς Υγείας, ούτως ώστε να παρέχουν συμβουλευτική για την αντιμετώπιση των βασικότερων παραγόντων κινδύνου, που ευθύνονται για την εμφάνιση της συντριπτικής πλειονότητας χρόνιων νοσημάτων. Μάλιστα, χθες Τρίτη (20/9), ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπέγραψε την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων, έτσι ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Γιατροί, ορίζονται πλέον και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας, Καρδιολογίας, Νευρολογίας, Νεφρολογίας, Ρρευματολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Προληπτικοί έλεγχοι: Τα επόμενα στάδια

Οπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα επόμενα στάδια του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα αφορούν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την παιδική παχυσαρκία. Με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, στόχος της Πολιτείας είναι να προσεγγίσει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει την υγεία του πριν εμφανίσει συμπτώματα, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.

Η αρχή έγινε με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα. «Και η επίτροπος Υγείας η κ. Κυριακίδη, στο τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας έθεσε ως προτεραιότητα για τη μάχη με τον καρκίνο τη διενέργεια πληθυσμιακών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Και σε αυτά προχωρά η χώρα μας επιτέλους μετά από τόσες δεκαετίες καθυστέρησης», επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε, την Τρίτη, τη νέα προσέγγιση με στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών ώστε να διαδοθεί περισσότερο ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο. Εστιάζοντας στην ανίχνευση καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, στόχος της προτεινόμενης σύστασης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων, ούτως ώστε να καλύπτει περισσότερες ομάδες και καρκίνους. Αυτή η νέα προσέγγιση της ΕΕ, που βασίζεται στις πιο πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία, θα υποστηρίξει ενέργειες των κρατών-μελών, με στόχο να διασφαλισθεί ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο για το μαστό, τον τράχηλο και το παχύ έντερο, θα μπορεί να εξετασθεί μέχρι το 2025.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA