Μενού
  • Α-
  • Α+

Περισσότεροι από 4.500.000 πολίτες έχουν κάνει εγγραφή στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, όπως αναφέρει στο Reader o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Το 50% της χώρας και σχεδόν το 70% άνω των 70 ετών, δηλαδή των συμπολιτών μας που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Ιατρό» αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η διαδικασία προχωρά με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. Ο Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρεται ακόμη στο θέμα του κορονοϊού, την ανησυχία για πιθανή έξαρση κρουσμάτων τον χειμώνα, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Υγείας. 

Διαβάστε ακόμη: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Ενσωματώθηκαν και οι γονιδιακές εξετάσεις για τον κληρονομούμενο καρκίνο

 - Πώς προχωράει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού; Έχετε κάποια στοιχεία να μας δώσετε

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε πετύχει να γραφτούν στο θεσμό περισσότεροι από 4.500.000 πολίτες. Το 50% της χώρας και σχεδόν το 70% άνω των 70 ετών, δηλαδή των συμπολιτών μας που συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Ιατρό. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα και προχωράμε.

- Ποιο είναι το συνηθέστερο που μπερδεύει ο κόσμος σε σχέση με το προσωπικό γι’ αυτό και θέλετε να ξεκαθαρίσετε…

Ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν. Αποδείξαμε με το εμβολιαστικό ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε. Η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαιτεί χρόνο και προσεκτικά βήματα. Υπάρχουν δυσκολίες και αναμένεται να υπάρξουν και περισσότερές. Θα υπάρξει σίγουρα ένα διάστημα με δυσλειτουργίες μέχρι να πετύχουμε την πλήρη εφαρμογή. Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μια επιπρόσθετη δωρεάν παροχή. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση, αλλά και η σχέση των πολιτών με τους ιατρούς που τους παρακολουθούν εδώ και χρόνια δε διαταράσσονται ούτε παρεμποδίζονται με κανένα τρόπο. Για να το πω απλά ο πολίτης από τη στιγμή που το θέλει μπορεί να συνεχίσει να επισκέπτεται τον ιατρό του όπως έκανε μέχρι και σήμερα.

 - Μπαίνουμε στο Νοέμβριο και φαίνεται ότι ο κορονοϊός βρίσκεται σε μία σχετική στασιμότητα. Ανησυχείτε για έξαρση μέσα στο χειμώνα παράλληλα με το κοκτέιλ που θα δημιουργηθεί από τον ιό της γρίπης;

Έχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση της πανδημίας που ο ιός δεν διαταράσσει τη φυσιολογική κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Και αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στον εμβολιασμό και στη φυσική νόσηση. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ειδικά οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν και με την αναμνηστική δόση για τον κορoνοϊό και με το εμβόλιο για τη γρίπη.

- Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα- τι άλλο να περιμένουμε;

Η μεγάλη αλλαγή είναι ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού. Η μεταρρύθμιση αυτή αλλάζει ριζικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας. Ο Προσωπικός Ιατρός θα παρέχει σε κάθε πολίτη ολοκληρωμένη φροντίδα με σκοπό την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Θα είναι ο σύμβουλος υγείας του, θα γνωρίζει το ιστορικό του μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και θα αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα τον καθοδηγεί και θα τον παραπέμπει σε εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό αλλά και για τις απαραίτητες εξετάσεις, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας του σε κάθε στάδιο. Ανακαινίζουμε την πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας της χώρας μας μέσω χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και προχωράμε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Δημιουργούμε δίκτυο κινητών μονάδων και ομάδων στην πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας για να μπορούμε να αναπτύξουμε στο έπακρο τις δράσεις στην κοινότητα.

- Πρόσφατα βάλατε ένα μήνυμα πως κόψατε το τσιγάρο και τώρα τρέχετε στο μαραθώνιο αλήθεια πως προχωράει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου διότι τελευταία όλοι διαπιστώνουμε έξω μια σχετική χαλάρωση σταθεροποίησης των μέτρων

Η διακοπή του καπνίσματος μας δίνει περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής και σε συνδυασμό με την άθληση μπορεί να αλλάξει ριζικά προς το θετικό όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τις καθημερινές μας συνήθειες. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σημερινής Κυβέρνησης. Παρά την όποια μικρή χαλάρωση, που μπορεί να παρατηρείται, εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι βασικοί θεματοφύλακες είναι οι ίδιοι οι πολίτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA