Μενού
thromvosi
Θρόμβωση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δεδομένου ότι συνήθως η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξή της και την αντιλαμβάνονται μόνο εάν κάνουν εξέταση αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα μπορούσαν να μας δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η χοληστερόλη είναι μια φυσική λιπαρή ουσία στο αίμα, η οποία παράγεται από το συκώτι και από ορισμένες τροφές που τρώμε και όπως αναφέρει το British Heart Foundation, όλοι χρειάζονται ένα μέρος της για να διατηρήσουν τα κύτταρα του σώματός τους υγιή.

Όταν κάποιος έχει υψηλή χοληστερόλη, αυτό σημαίνει ότι έχει υπερβολική ποσότητα της λιπαρής ουσίας στο αίμα του, κάτι που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού εάν δεν του χορηγηθεί θεραπευτική αγωγή, ώστε να αντιμετωπιστεί η πάθηση. 

Το «σιωπηλό» σύμπτωμα της υψηλής χοληστερίνης στα νύχια των ποδιών

Όπως δήλωσε στη Huffington Post ο Dr. Sami Firoozi, καρδιολόγος στη Harley Street Clinic, ένα ασυνήθιστο, αλλά ενδεικτικό σημάδι υψηλής χοληστερόλης είναι τα εύθραυστα ή βραδέως αναπτυσσόμενα νύχια των ποδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες μπορεί να προκαλέσει περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), άλλα συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης είναι έντονος πόνος στα πόδια κατά το περπάτημα, ο οποίος εξαφανίζεται με την ανάπαυση, απώλεια τριχών στα πόδια, μούδιασμα, αδυναμία κι ανοιχτές πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος είτε πιο χλωμό είτε πιο λαμπερό, στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες ή να εξαφανίζονται οι μύες στα πόδια. Πρόκειται για συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προκύψουν εάν κάποιος τρώει πολλά κορεσμένα λιπαρά, δεν ασκείται ή καπνίζει. Επίσης, αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων κι αποτελεί ένα πιο συχνό φαινόμενο στους άνδρες, ενώ άλλοι τα αποκτούν λόγω κληρονομικότητας.

Προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, χρησιμοποιείται η μονάδα «χιλιοστό του mole/λίτρο» και για έναν υγιή ενήλικα τα επίπεδα χοληστερόλης σας πρέπει να είναι 5 mmol/L ή λιγότερο, ενώ 4 mmol/L ή λιγότερο για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να μειώσει κανείς τα επίπεδα της χοληστερόλης, όπως το να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τρόφιμα, να αντικαταστήσει τα κορεσμένα λιπαρά με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, να κόψει το κάπνισμα και να ασκείται τακτικά

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.