Μενού
vatomoyra
Μπολ με βατόμουρα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν και δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις που μπορούν να μας εγγυηθούν μία ζωή χωρίς καρκίνο, το να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν στη νόσο, είναι αρκετά βοηθητικό.

Μία από αυτές τις «διαδικασίες» είναι και η φλεγμονή, ένα «δίκοπο μαχαίρι» σύμφωνα με τους επιστήμονες που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς μπορεί μεν να επιτελεί έναν ρόλο αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού ενάντια σε «ξένα βακτήρια» και ιούς, από την άλλη, όμως, μπορεί να είναι και αρκετά προβληματική.

«Μερικές φορές τα χρόνια φλεγμονώδη κύτταρα μπορούν στην πραγματικότητα να διεγείρουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν» δήλωσε στην express η δρ Ντέμπορα Λι.

Συνεχίζοντας, είπε πως «η μείωση της φλεγμονής καθιστά πολύ πιο δύσκολη την ανάπτυξη του καρκίνου. Η μείωση των επιπέδων της χρόνιας φλεγμονής είναι ένας τρόπος για να διατηρηθούμε υγιείς και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο».

Οι αντιφλεγμονώδεις «θησαυροί»

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, έδειξε επίσης ότι η τήρηση μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της θανατηφόρου νόσου.

Εξετάζοντας περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η τήρηση αυτού του τύπου διατροφής έδειξε «μικρή αλλά στατιστικά σημαντική» μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του στομάχου και του πνεύμονα στους άνδρες.

Η γιατρός, μάλιστα, παρέθεσε τα τρία φαγητά τα οποία μπορεί να βρει κανείς παντού και είναι και αντιφλεγμονώδη.

  • Βατόμουρα

Γεμάτα με φυτοχημικά που έχουν ισχυρή ικανότητα να αναστέλλουν το οξειδωτικό στρες, γνωστά ως ανθοκυανιδίνες, τα βατόμουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης του DNA και της δημιουργίας μη φυσιολογικών καρκινικών κυττάρων.

Η επιστήμονας αναφερόμενη στα βατόμουρα είπε: «Σε εργαστηριακές μελέτες σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι οι χημικές ουσίες του βατόμουρου καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και μειώνουν τη μεταστατική εξάπλωση».

Πρότεινε, μάλιστα, την καθημερινή κατανάλωση 140 γραμμαρίων για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη.

  • Λιπαρά ψάρια

Πλούσια σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή των φλεγμονωδών κυτταροκινών που παίζουν ζωτικό ρόλο στη φλεγμονή.

Μιλώντας για τα ψάρια πρόσθεσε: «Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη λιπαρών ψαριών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα στοιχεία για το ιχθυέλαιο και την πρόληψη του καρκίνου δεν είναι και τόσο επιστημονικά έγκυρα σε σχέση με τα βατόμουρα, καθώς άλλες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει το όφελος».

Για όσους δεν το ξέρουν, στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών εντάσσεται ο σολομός, η πέστροφα, η ρέγγα, το σκουμρπί και οι σαρδέλες.

Η κυρία Λι συνέστησε την κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε να μην το παρακάνετε κιόλας. «Τα ψάρια περιέχουν επίσης βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο και αρσενικό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

  • Προβιοτικά

Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά όπως το κεφίρ, το τέμπε, το μίσο, το κίμτσι ή το ψωμί με προζύμι και στην ουσία συναποτελούνται από βακτήρια, που είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το έντερό μας υγιές.

«Ορισμένοι τύποι βακτηρίων παράγουν συγκεκριμένα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό και το προπιονικό, τα οποία έχουν ιδιότητες καταστολής του καρκίνου. 

Άλλοι μεταβολίτες από τα βακτήρια μπορεί να πυροδοτούν την ανοσολογική απόκριση με τη μεσολάβηση Τ-κυττάρων κατά της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων» διευκρίνισε η γιατρός.

Να σημειωθεί ότι η γιατρός συνέστησε να τρώτε μερικά από τα παραπάνω τρόφιμα ως μέρος της κανονικής σας διατροφής.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.