Μενού
Ρόφημα
Ρόφημα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τη διατροφή να παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, γίνονται συνεχώς μελέτες γιοα το ποιές τροφές και ροφήματα βοηθούν στην αντιμετώπισει και την πρόληψη από ασθένειες. 

Μια νέα μελέτη έδειξε πως ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. 

Η έρευνα και το ρόφημα

Έρευνα στο φετινό Ετήσιο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του διαβήτη, έδειξε πως οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά σκούρο τσάι έχουν 47% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές παθήσεις και κατά 53% να γίνουν προδιαβητικοί. 

Το σκούρο τσάι διαφέρει από το κοινό τσάι, καθώς δέχεται ζύμωση. Σύμφωνα με την Express, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, αποκάλυψαν ότι το ζεστό ρόφημα αυξάνει την έκκριση γλυκόζης στα ούρα, βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και επομένως καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να αποδώσει μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις, όπως αλκαλοειδών, ελεύθερων αμινοξέων, πολυφαινόλων, πολυσακχαριτών και των παραγώγων τους.

Τα παραπάνω παρουσιάζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Υπάρχουν και σε άλλα είδη τσαγιού αλλά σε μικρότερη ποσότητα. 

Το σκούρο τσάι δεν είναι ίδιο με το μαύρο τσάι, καθώς στη ζύμωση του πρώτου συμμετέχουν μικροβιακοί οργανισμοί.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1923 ενήλικες από την Κίνα (562 άνδρες, 1.361 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 80 ετών). Οι 436 έχουν διαβήτη, οι 352 προδιαβήτη ενώ οι λοιποι 1.135 φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 

Ρωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν τσάι και τι είδος (μαύρος, σκούρο, πράσινο ή κάποιο άλλο). Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν ποτέ τσάι, όσοι κατανάλωναν οποιοδήποτε είδος τσαγιού είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και 15% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA