Μενού
Νοσοκομείο
Γυναίκα ετοιμάζεται για τη βάρδιά της σε νοσοκομείο | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Συνάντηση της Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το clawback με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη (16/5), με επίκεντρο τη διαχείριση του μέτρου και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα διαγνωστικά εργαστήρια εξαιτίας του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μεταφέρθηκαν στον Υπουργό τα αιτήματα του κλάδου και ακολούθησε διάλογος σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των εργαστηρίων. 

Ο κλάδος φαίνεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συνάντησης, καθώς όπως τονίζει, «για πρώτη φορά μετά τη δωδεκαετή εφαρμογή του μέτρου, ο αρμόδιος Υπουργός συζήτησε διεξοδικά και ουσιαστικά για την εφαρμογή προτάσεων για την ελάφρυνση των εργαστηρίων».

Τι προέκυψε από τη συνάντηση για τα διαγνωστικά εργαστήρια

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαστηριακοί ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους στις 8 Απριλίου, δηλώνοντας την απόγνωσή τους για τις περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματά των επιχειρήσεων μέσω του clawback, όταν οι δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις υπερβαίνουν τον αντίστοιχο (κλειστό) προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο, στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκαν/προέκυψαν τα εξής: 

  • Εφαρμογή κωδικού OTP τόσο για τη συνταγογράφηση όσο και την εκτέλεση παραπεμπτικών
  • Με το ήδη νομοθετημένο μέτρο των 1 και 3 ευρώ αναμένεται μείωση 12% 
  • Νομοθεσία όσον αφορά στην συνυπευθυνότητα των εμπλεκομένων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 
  • Δικαιότερη κατανομή του μέτρου από την οποία θα προκύψει σύμφωνα με τον Υπουργό πτώση της επιβάρυνσης κατά 10%, το οποίο το υπουργείο θεωρεί ότι μαζί με το 12% από την εφαρμογή του μέτρου για τα «1 και των 3 ευρώ, θα αποφέρει συνολική μείωση της τάξης του 22% στο clawback 
  • Ψηφιακό αποθετήριο μέχρι 15/06 για διασταύρωση έλεγχο συνταγογραφησης real time. 
  • OTP για έλεγχο ατομικό της πραγματοποίησης της εξέτασης 

«Όσον αφορά το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτή έχει νομοθετηθεί, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Έχεις στείλει αίτημα σύναψης της σύμβασης, και το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις συζητήσεις» αναφέρουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες θα μεταφερθούν στα μέλη - εργαστηριακούς της χώρας σε Πανελλαδική τηλεδιάσκεψη σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου. Αφού λάβουν γνώση και ανταλλαχθούν απόψεις, θα τεθεί το ζήτημα της συνέχισης ή όχι της κινητοποίησης σε ψηφοφορία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA