Μενού
Φάρμακα
Φάρμακα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Άτομα που λαμβάνουν το αναλγητικό και αντιπυρετικό παρακεταμόλη σε τακτική βάση μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων θανατηφόρων ασθενειών, σύμφωνα με ιατρική μελέτη. 

Μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ότι η παρακεταμόλη ήταν ένα απολύτως ασφαλές φάρμακο για χρήση σε ασθενείς με υψηλή πίεση. Αλλά μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η επίδραση στην αρτηριακή πίεση είναι παρόμοια με αυτή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, σύμφωνα με τη Liverpool Echo.

Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά περίπου 20%.

Οι συστάσεις των ειδικών για την παρακεταμόλη

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι ασθενείς με συνταγή για το παυσίπονο, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, θα πρέπει να λαμβάνουν τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής James Dear, πρόεδρος του τμήματος κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρακεταμόλη, το πιο διαδεδομένο φάρμακο στον κόσμο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά».

Είπε επίσης ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει «να εξετάσουν από κοινού τους κινδύνους έναντι του όφελους» ειδικά εάν οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Και συνέχισε: «Συνοπτικά, δείξαμε ότι δύο εβδομάδες θεραπείας με παρακεταμόλη αύξησαν την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση».

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Iain MacIntyre, σύμβουλος κλινικής φαρμακολογίας και νεφρολογίας στο NHS Lothian, καθησύχασε πως τα άτομα που χρησιμοποιούν παρακεταμόλη πιο αραιά δεν πρέπει να ανησυχούν.

«Δεν θίγεται η περιστασιακή χρήση παρακεταμόλης για τον πυρετό ή τον πονοκέφαλο, που είναι φυσικά ασφαλής. Αλλά καταδεικνύεται ένας μέχρι πρότινος άγνωστος κίνδυνος για άτομα που τη λαμβάνουν μακροπρόθεσμα».

Η μελέτη

Η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι αφού οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να λαμβάνουν το φάρμακο, η αρτηριακή τους πίεση επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα μετρήσεων της μελέτης, υποδηλώνοντας ότι το φάρμακο την αύξησε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη δημιουργήθηκε λόγω στοιχείων που υποδείκνυαν μικρή επίδραση της ουσίας στην αρτηριακή πίεση, αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, είπε ότι τα ευρήματα «τονίζουν γιατί οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά εάν υπάρχει συνεχής ανάγκη λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου, και πάντα να σταθμίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA