Μενού
Διατροφή
Διατροφή | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής μπορεί να καθυστερήσει κατά 7,5 χρόνια τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα δημοσίευση από την Αμερικανική Γεροντολογική Εταιρεία, που διερευνά διατροφικές επιλογές οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής είναι μια στρατηγική συμπεριφοράς που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης άνοιας καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αναφέρει η δημοσίευση.

Η παρέμβαση μεσογειακής δίαιτας DASH για νευροεκφυλιστική καθυστέρηση, ή δίαιτα MIND, είναι ένα παράδειγμα ενός διατροφικού προτύπου που σχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Σημειώνεται ότι οι σχεδιαστές της δίαιτας υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ακολουθώντας συνδυασμό της δίαιτας DASH με τη μεσογειακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν την ακολουθεί αυστηρά.

Αυτό το διατροφικό μοτίβο εστιάζει στην κατανάλωση λαχανικών (ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ περιορίζει το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρέατα, το βούτυρο και τη μαργαρίνη, το κανονικό τυρί, τα αρτοσκευάσματα και γλυκά, και τηγανητά.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το διατροφικό πρότυπο έχει βρεθεί ότι είναι 7,5 χρόνια νεότεροι όσον αφορά τις γνωστικές τους ικανότητες. 

Στην ιδανική περίπτωση, τα άτομα είναι σε θέση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων αυξάνεται καθώς γερνούν και μερικοί μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφών και ή συμπληρωμάτων διατροφής για τη βελτίωση της διατροφικής τους κατάστασης.

«Θα ήθελα όλοι να παίρνουν όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά τους από τα τρόφιμα» είπε η Kathryn Porter Starr, PhD, RDN από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Duke και το Ιατρικό Κέντρο Durham VA, η οποία συμμετείχε ως ένας από τους καθηγητές που επέβλεψαν την ανάπτυξη της έκδοσης.

«Δυστυχώς, για τους περισσότερους ηλικιωμένους ενήλικες, είναι πραγματικά δύσκολο να το κάνουν λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν με τη γήρανση και ορισμένων παθήσεων που επηρεάζουν την απορρόφηση, επομένως συχνά συνιστούμε μια πολυβιταμίνη» συμπλήρωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA