Όλο και περισσότεροι ζητούν βοήθεια από ειδικούς τα τελευταία χρόνια για να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Ο life coach είναι ο άνθρωπος που συμβουλεύει και ενθαρρύνει τους πελάτες του να φτάσουν εκεί όπου οι ίδιοι θέλουν.
Σύμφωνα με το Indeed, τον παγκόσμιο ιστότοπο απασχόλησης για καταχωρίσεις θέσεων εργασίας, που έχει πάνω από 14.000 υπαλλήλους, οι life coaches μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε μεγάλες κρίσεις και σταυροδρόμια της ζωή τους. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα με συναισθηματικές ή κοινωνικές διαταραχές, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή τους».
Ιδανικότεροι για να περιγράψουν το επάγγελμα και όλα όσα αντιμετωπίζουν είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται ως life coaches. Το reader.gr μίλησε με ορισμένες και ορισμένους από τους πιο επιτυχημένους στην Ελλάδα και σας παρουσιάζει τις άκρως ενδιαφέρουσες απαντήσεις τους.
Στο reader.gr μίλησαν:
- Η ομάδα του Men Of Style, που ειδικεύεται στην αυτοβελτίωση, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και το φλερτ.
- Η Μαριλένα Κυρκιλή, Σύμβουλος Γάμου και Coach Σχέσεων.
- Η Κωνσταντίνα Μπίστα, life coach και ιδρύτρια του Choose Your Life - Diploma in Inspirational Coaching.
- Η Νάνσυ Αράπογλου, Business Mindset Coach με εξειδίκευση στην γεφύρωση του χάσματος των γενεών.
- Η Ειρήνη Σαβαλάν επαγγελματίας Coach, κάτοχος διπλωμάτος στο επιστημονικά τεκμηριωμένο Coaching, διαπιστευμένο από το European Mentoring & Coaching Council.
- Ο Μίλτος Τσιάκαλος, Life Coach – Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί προβληματισμοί των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια από εσάς;
Men of Style: Οι άνδρες και οι γυναίκες που επιλέγουν τις υπηρεσίες του Men Of Style, προβληματίζονται επειδή οι σχέσεις έχουν γίνει τόσο πολύπλοκες και μοιάζει η κοινωνία μας να έχει χωριστεί σε στρατόπεδα και παράλληλα τους προβληματίζει η δυσκολία της εύρεσης συμβατών συντρόφων ή φίλων που μπορούν να δημιουργήσουν ποιοτικές σχέσεις και παρέες. Η απάντηση της ομάδας των ειδικών μας σε όλα αυτά είναι η συστηματική ενασχόληση με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας, με στόχο τη δημιουργία μιας ελκυστικής ζωής τόσο για εμάς, όσο και για τον τύπο των ανθρώπων που θέλουμε να τραβήξουμε και να κρατήσουμε σε αυτήν. Μια ζωή και καθημερινότητα με νόημα, μακριά από πεποιθήσεις που μας κρατούν στάσιμους ή σε καταστάσεις που δε μας κάνουν αλλά με συνήθειες που μας επιτρέπουν να νιώθουμε καλά με εμάς και τους γύρω μας.
Μαριλένα Κυρκιλή: Λόγω της εξειδίκευσής μου στην υποστήριξη ζεύγους & γάμου, απευθύνονται σε εμένα κυρίως ζευγάρια που αναζητούν βοήθεια για τη σχέση/γάμο τους (θέματα απιστίας/ανάκτησης εμπιστοσύνης, επικοινωνιακά προβλήματα, σεξουαλική αποχή, διαχείριση χωρισμού/διαζυγίου, γονεϊκός ρόλος).
Υποστηρίζω και μεμονωμένα άτομα που χρειάζονται υποστήριξη στο κομμάτι της αυτοβελτίωσης (για τόνωση αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, διαχείριση θυμού, επαγγελματική ανέλιξη, επικοινωνιακά skills, βελτίωση αυτοεικόνας, για μία γενικότερη ενδοσκόπηση/ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ορισμό αυτοσκοπού).
Κωνσταντίνα Μπίστα: Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται με μια λίστα από προβληματισμούς και συνήθως δεν γνωρίζουν πώς & από πού να ξεκινήσουν! Το coaching είναι μια μαγική διαδικασία όπου με τα κατάλληλα εργαλεία σε βοηθάει να βάζεις σε προτεραιότητα τους προβληματισμούς σου αλλά και να τους λύνεις.
Νάνσυ Αράπογλου: Η αλήθεια είναι πως, οι άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια από έναν Life Coach συχνά αντιμετωπίζουν ποικίλους προβληματισμούς. Οι συχνότεροι όμως περιλαμβάνουν:
Πώς μπορώ να ενισχύσω την αυτοπεποίθησή μου;
Πώς μπορώ να καθορίσω με ευκρίνεια τους στόχους μου και να τους επιτύχω;
Πώς μπορώ να βελτιώσω τις σχέσεις μου (επαγγελματικές, προσωπικές, οικογενειακές) και να αντιμετωπίσω τις συγκρούσεις
Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα το άγχος και το στρες και να επιτύχω ισορροπία στη ζωή μου
Ειρήνη Σαβαλάν: Οι περισσότεροι άνθρωποι, που αποφασίζουν να μπουν σε μία coaching συνεργασία, βιώνουν κάποιας μορφής ανισορροπία στην καθημερινή τους ζωή. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας μπορεί να προέρχεται από υπερ-επένδυση σε κάποιον τομέα και έλλειψη σε κάποιον άλλο ή οφείλεται σε αυξημένη εστίαση στους άλλους, στον ‘εξωτερικό’ κόσμο ή σε πράγματα εκτός του ελέγχου τους, παραμελώντας τους εαυτούς τους, τον εσωτερικό τους κόσμο και τους στόχους τους.
Οπότε σε προσωπικό κομμάτι θα δούμε πολύ συχνά στόχους όπως διαχείριση ορίων και δύσκολων σχέσεων, αύξηση αυτοεπίγνωσης και αυτοπεποίθησης, βελτίωση ισορροπίας μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου και αναζήτηση κινήτρου, νοήματος και σκοπού στη ζωή.
Αντίστοιχα σε επαγγελματικό κομμάτι, οι στόχοι, που φέρνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αφορούν ανάδειξη δεξιοτήτων, διεκδίκηση νέου ρόλου στην εργασία τους, βελτίωση του επαγγελματικού τους προφίλ, διαχείριση δύσκολων επαγγελματικών σχέσεων, αλλαγή καριέρας και υποστήριξη σε δύσκολες επαγγελματικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλουν περισσότερο από μία coaching σχέση είναι να ξεπεράσουν μπλοκαρίσματα, αρνητικές σκέψεις και μοτίβα και να βελτιώσουν τις συμπεριφορές, που τους κρατάνε πίσω.
Μίλτος Τσιάκαλος: Τα θέματα που φέρνουν οι πελάτες συχνότερα αφορούν την ευεξία τους, αλλαγή τρόπου ζωής, αλλαγή επαγγελματικής καριέρας, την διαχείριση των σχέσεων τους στην προσωπική ,οικογενειακή, επαγγελματική ζωή τους, την διαχείριση του χρόνου τους καθώς και την διαχείριση του άγχους τους και των ανησυχιών τους για την καθημερινότητά τους.
Πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία μας να λύνονται ζητήματα ψυχικής υγείας και να μην παραμένουν «θαμμένα»;
Men of Style: Θα τολμήσουμε να πούμε ότι είναι αντίστοιχης σημασίας με την παιδεία μας. Όπως εκπαιδεύεσαι για να γίνεις χρήσιμος στη κοινωνία, σε μια δουλειά, στο κόσμο, έτσι πρέπει να ψυχοεκπαιδεύεσαι για 3 λόγους.
- Για να απολαμβάνεις χωρίς κολλήματα και περιοριστικές πεποιθήσεις όσα σου προσφέρει η ζωή.
- Για να έχεις την ανθεκτικότητα να επανέρχεσαι και να διαχειρίζεσαι τις δυσκολίες που θα έρθουν.
- Γιατί έτσι δημιουργούμε περιβάλλον ανάπτυξης και για εμάς και για τους δικούς μας.
Όσο δεν κάνουμε κάτι για αυτό, τόσο θα μας φαίνεται πιο δύσκολη και πολύπλοκη η ζωή παρά τις όποιες προόδους κάνουμε σαν κοινωνία σε επίπεδα τεχνολογίας ή άλλα. Αν δεν καταφέρουμε να εισάγουμε την ψυχική μας φροντίδα από μικρή ηλικία όμως, υπάρχει πάντα η επιλογή να απευθυνθείς ως ενήλικας σε ειδικούς, όπως τους ψυχολόγους και τους εκπαιδευτές του Men Of Style για να μιλήσεις ανοιχτά και σε προστατευμένο περιβάλλον χωρίς κριτική για όσα σε απασχολούν και να βάλουμε ένα πλάνο ανάπτυξης για όσα θεωρεί η ψυχή σου ότι χρειάζεσαι.
Μαριλένα Κυρκιλή: Το σημαντικότερο όλων θα έλεγα! Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δυστυχώς δε λύνουν τα ζητήματά τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην πόρτα του ειδικού οι ‘υγιείς’ γύρω τους (οι σύντροφοί τους, τα παιδιά τους, οι συνάδελφοί τους). Συγκεκριμένα για τις διαταραχές προσωπικότητας που μαστίζουν τον κόσμο, το άσχημο είναι ότι ο άνθρωπος με τη διαταραχή νιώθει καλά με τον εαυτό του. Κάτι που μπορεί να έχει επικίνδυνες προεκτάσεις και το συναντάμε καθημερινά (πολιτική, έμφυλη βία, παραβατικότητα, κλπ).
Κρατώντας θαμμένα τα ζητήματά μας, κρατάμε θαμμένα και άλυτα αρνητικά συναισθήματα που εκδηλώνονται με άσχημο τρόπο στις συναναστροφές μας. Οι περισσότεροι είμαστε θυμωμένοι, έτοιμοι για καυγά, και υπάρχει διάχυτος εγωκεντρισμός. Ακόμα και από ανθρώπους που κάνουν θεραπεία. Γι αυτό θέλει προσοχή. Σημασία δεν έχει να νιώθουμε καλά μόνο με τον εαυτό μας. Σημασία έχει να βρούμε την ηρεμία μέσα μας. Έτσι δε θα μας φταίνε οι άλλοι και θα βοηθήσουμε σιγά σιγά να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη.
Κωνσταντίνα Μπίστα: Είναι το πιο σημαντικό θα έλεγα γιατί τα συναισθήματα έχουν την τάση να δουλεύουν «υπόγεια». Μας χτυπούν το καμπανάκι μέσω του σώματος συνήθως και είναι γνωστό το «όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα». Θα έλεγα πως θα έπρεπε να είναι νούμερο ένα προτεραιότητα μας να απευθυνόμαστε στους ειδικούς ανάλογα με το τι έχουμε να λύσουμε κάθε φορά!
Νάνσυ Αράπογλου: Δυστυχώς, τα ανεπίλυτα θέματα, μπορούν να οδηγήσουν σε:
- Προβλήματα στην εργασία όπως η απώλεια συγκέντρωσης και κατ’ επέκταση η μειωμένη παραγωγικότητα.
- Αύξηση της ανεργίας λόγω αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων.
- Σε προσωπικό επίπεδο, οι δυσκολίες/διαταραχές στις σχέσεις λόγω συγκρούσεων και συσσωρευμένου θυμού.
- Επιδείνωση της φυσικής υγείας και η εμφάνιση αυτοάνοσων.
- Αύξηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ειρήνη Σαβαλάν: Εξαιρετική ερώτηση! Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι μόνο σημαντικό, είναι απαραίτητο. Η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική. Ενδεχομένως και περισσότερο, αν σκεφτούμε ότι αρκετά προβλήματα σωματικής υγείας προέρχονται από καταπιεσμένα συναισθήματα, ανείπωτα λόγια, έλλειψη συγχώρεσης και αποδοχής και πολλά άλλα κομμάτια που αφορούν καθαρά την ψυχική υγεία.
Φροντίζοντας λοιπόν την ψυχική μου υγεία, φροντίζω την συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μου ευεξία, προστατεύω την ενέργεια και ζωτική μου δύναμη. Η ψυχική υγεία επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, δρούμε και αποφασίζουμε. Αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας.
Τα ζητήματα ψυχικής υγείας, όσο και να προσπαθήσουμε να τα ‘θάψουμε’ θα βρουν τρόπο να έρθουν στην επιφάνεια, συχνά όχι με ευχάριστο τρόπο. Οπότε είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε και σε αυτό το πλαίσιο την πρόληψη!
Και φυσικά, όταν φροντίζω τη ψυχική μου υγεία, δεν απολαμβάνω αποκλειστικά τα οφέλη, αλλά και οι γύρω μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι σχέσεις μου, οι συνεργάτες μου και τελικά η κοινωνία ως σύνολο.
Μίλτος Τσιάκαλος: Τα θέματα της ψυχικής υγείας απασχολούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας και δυστυχώς ενώ είναι πολύ σημαντικά για την ευεξία μας και την ανάπτυξή μας αυτά δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν από το άτομο, καθώς τις περισσότερες φορές είτε νομίζει ότι φταίει το ίδιο για αυτά που νιώθει, είτε θα στραφεί στο περιβάλλον του να συζητήσει για αυτά τα θέματα χωρίς να φτάνουν ποτέ σε έναν ειδικό που θα το βοηθήσει να τα αντιμετωπίσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Αν αυτά τα προβλήματα μένουν άλυτα, το άτομο ταλαιπωρείται διαρκώς και αναπαραγάγει μοτίβα συμπεριφοράς και σκέψεων τα οποία δεν είναι λειτουργικά για το ίδιο.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένας Life Coach παρόλο που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική υγεία ενός ατόμου, δεν είναι ειδικός Ψυχικής Υγείας. Αυτή η ειδίκευση έχει να κάνει με επαγγελματίες που έχουν λάβει διαφορετική εκπαίδευση και έχουν κλινική εμπειρία (π.χ. Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι και άλλες συναφείς ειδικότητες).
Γιατί δυσκολευόμαστε με τις σχέσεις; Είναι σημείο των καιρών ή πάντα έτσι ήταν και τώρα το αντιλαμβανόμαστε;
Men of Style: Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα επειδή γίνεται πιο πολύπλοκη η καθημερινότητα. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν αύξηση της μοναξιάς και υποτίμηση των αξιών και της ποιότητας της ανθρώπινης επαφής. Σαν κοινωνία ποτέ δεν έχουμε υπάρξει τόσο μόνοι όσο αυτή τη περίοδο και ο μόνος δρόμος για την ώρα είναι η ανάληψη της ευθύνης και της προσωπικής μας προσπάθειας σε αυτό το κομμάτι.
Μαριλένα Κυρκιλή: Πιστεύω πάντα έτσι ήταν, και δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε την ουσία του πράγματος. Δεν είναι οι σχέσεις που μας δυσκολεύουν, αλλά ο εαυτός μας. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, το τεράστιο πρόβλημα στις σχέσεις είναι η κακή επικοινωνία, νοώντας όχι ότι υστερούμε σε επικοινωνιακές δεξιότητες. Ίσα ίσα, είμαστε πολύ ετοιμόλογοι, εύστροφοι, ευφραδείς. Εχθρός της καλής επικοινωνίας είναι ο εγωισμός και όλα τα συμπλέγματα που κουβαλάει κανείς και που αντικατοπτρίζονται στο πώς ερμηνεύει ό,τι ακούει, και στο πώς αντιδρά.
Δύο άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις και αξιακό σύστημα, μπορούν εύκολα να χάσουν κάθε σύνδεση. Οι σχέσεις είναι το πιο δύσκολο project, γιατί δοκιμαζόμαστε μέσα σε αυτές, και ένας άνθρωπος μπορεί να σου βγάλει τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερό σου εαυτό. Το θέμα θα πρέπει πάντα να γυρνάει στον καθέναν μας και στο πώς διαχειριζόμαστε το κάθε τι. Τι επιλέγουμε στο τέλος της ημέρας και γιατί.
Κωνσταντίνα Μπίστα: Δυσκολευόμαστε γιατί αρχικά δεν γνωρίζουμε καλά- καλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Για να μπεις σε μια σχέση ισότιμα χρειάζεται να σε γνωρίζεις αρκετά καλά. H σχέση είναι σαν ένα λουλούδι που θέλει καθημερινή φροντίδα και αγάπη.
Νάνσυ Αράπογλου: Οι δυσκολίες στις σχέσεις απορρέουν από πολλούς παράγοντες.
- Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για την συμπεριφορά των συντρόφων μας, θέλουμε να έχουν ΟΛΑ τα προτερήματα που εμείς φανταζόμαστε και φυσικά, δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό, ξεχνώντας πως είναι άνθρωποι με ελαττώματα. Ίσως αν δεχτούμε πως, μπορούμε να συνυπάρξουμε με τα σημεία του χαρακτήρα τους, τα οποία όμως δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και σαφώς δεν αντιβαίνουν στις δικές μας αξίες, η συνύπαρξη θα ήταν πιο εύκολη.
- Επίσης η σύγκριση με τα πρόσωπα του διαδικτύου, τα οποία, προβάλλοντας τις υπέροχες στιγμές τους, και μόνο αυτές, μας προξενούν συναισθήματα μειονεξίας, τα οποία αργότερα, μπορεί να μετατραπούν σε θυμό χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία.
- Η τεχνολογία, που, ενώ διευκολύνει την επικοινωνία, κάποιες φορές, διαταράσσει την προσωπική επαφή. Η αυξανόμενη επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων διαμορφώνει νέα πρότυπα και προσδοκίες. Αντιλαμβανόμαστε τώρα τις δυσκολίες με μεγαλύτερη σαφήνεια λόγω της πληθώρας επιλογών και της πίεσης για "τέλειες" σχέσεις.
- Ο ρυθμός ζωής που δημιουργεί πίεση, και μας απομονώνει από την πραγματική σύνδεση.
Ειρήνη Σαβαλάν: Οι σχέσεις πάντα ήταν πρόκληση. Γιατί σε μία σχέση, έχω να χειριστώ 2 άξονες: την σχέση με τον εαυτό μου και την σχέση με τον άλλο άνθρωπο. Για να πετύχει μία σχέση οποιουδήποτε είδους, λαμβάνονται υπόψιν πολλοί παράγοντες. Πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία, κατανόηση, σεβασμός και μια κοινή αναζήτηση/ ανάγκη/ πορεία ή στόχος.
Σε κάθε χρονική περίοδο, οι σχέσεις περνάνε από διαφορετικές προκλήσεις και εννοείται επηρεάζονται άρρηκτα και από την κοινωνία, την εθνικότητα, την κουλτούρα και πολλά άλλα δημογραφικά και μη στοιχεία. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη γενιά δεν παρατηρούνταν εύκολα χωρισμοί σε ένα ζευγάρι και αντίστοιχα υπήρχαν αυξημένες περιπτώσεις καταπίεσης, βίας, έλλειψης ελευθερίας κοκ. Περάσαμε έπειτα σε περιόδους σεξουαλικής επανάστασης και ελευθερίας.
Ερχόμενοι στο τώρα παρατηρείται επίσης σχεδόν πλήρης ελευθερία, ανοιχτότητα, συνεχής αναζήτηση νέων προκλήσεων, ωστόσο με την τεράστια χρήση των social media παρατηρείται και μούδιασμα στις δια ζώσης επαφές και μεγάλη έμφαση στο φλερτ μέσα από οθόνες. Η κάθε φάση και πρόκληση έχει σοβαρές διαφοροποιήσεις και πολύ σημαντικές συνέπειες στο πώς σχηματίζονται, λειτουργούν και τελικά λύνονται οι σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όταν κάτι μας δυσκολεύει σε μία σχέση, ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Από εκεί ξεκινάνε όλα.
Μίλτος Τσιάκαλος: Θεωρώ ότι η δυσκολία μας με τις σχέσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να αναγνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες μας, να τις εκφράζουμε περισσότερο αλλά και να βρίσκουμε επιλογές που να τις καλύπτουν.
Παλαιότερα οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τις σχέσεις περισσότερο μοιρολατρικά κάτι που προερχόταν και από πεποιθήσεις των προηγούμενων γενιών που είχαν περισσότερη ανάγκη την σταθερότητα των δεσμών λόγω και των συνθηκών που μεγάλωσαν, χωρίς να μειώνουμε όμως τη σημαντικότητα της σταθερότητας των σχέσεων και στην εποχή μας καθώς απαιτεί προϋπόθεση για την ανάπτυξή μας.
Πείτε μας 2-3 tips
Men of Style:
- Ξεκίνα με τα απλά. Κάνε μια ανοιχτή κουβέντα με τον εαυτό σου για το που θες να πας, πώς φαντάζεσαι τις σχέσεις σου, τη καριέρα σου και τις φιλίες σου. Πώς φαντάζεσαι κομμάτια της ζωής σου που θα έχουν νόημα. Σημείωσε τα αν σε βοηθάει.
- Δες ποια κομμάτια χρειάζονται βελτίωση ή ποια σε εμποδίζουν, ποιες ικανότητες χρειάζεσαι και ποιες σκέψεις σε περιορίζουν και άρχισε να τις αντιμετωπίζεις. Αναρωτήσου ποιες θυσίες είσαι διατεθειμένος/η να κάνεις για να δεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται στα επίπεδα που θες και χρειάζεσαι.
- Φέρε στη ζωή σου ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι ή κοντά σε αυτό που θες. Βάλε μέντορες και εκπαιδευτές που μπορούν πραγματικά να σε συμβουλεύσουν και να σε καθοδηγήσουν καθώς οι συμβουλές από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί μόνο στιγμιαία θαλπωρή μπορούν να προσφέρουν.
Μαριλένα Κυρκιλή: Το σημαντικότερο όλων είναι η σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η δίψα για συνεχή αυτοβελτίωση και εσωτερική/πνευματική εξέλιξη. Ο άνθρωπος που επενδύει στην αυτεξέλιξή του, είναι εκείνος που επικοινωνεί όμορφα, που σχετίζεται αληθινά και που εμπνέει θαυμασμό και εμπιστοσύνη.
Μιλάμε για έναν ισορροπημένο, οπότε και ευτυχισμένο άνθρωπο. Γιατί ευτυχία είναι να ζεις όπως θέλεις, και αυτό δε χαρίζεται. Κατακτιέται μέρα με τη μέρα και όσο βαδίζει κανείς σε αυτό το μονοπάτι, της επίτευξης ουσιαστικών στόχων, χαίρεται τη ζωή του και τις σχέσεις του.
Επομένως τα tips που θα σας έδινα είναι πολλή δουλειά με τον εαυτό μας, να βάζουμε σημαντικούς στόχους (όχι οικονομικούς αλλά ποιοτικούς), και ειδικά οι γονείς να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τι πρότυπα θέλουμε να αποτελούμε για τα παιδιά μας, και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα.
Κωνσταντίνα Μπίστα:
- Χρειάζεται να πατάω γερά στα πόδια μου για να μπορώ να προσφέρω. Όταν βρίσκομαι σε θέση έλλειψης, μόνο ζητάω και δεν προσφέρω.
- Να εκπαιδευτούμε ώστε να μάθουμε να ακούμε! Έχουμε μάθει μόνο να μιλάμε χωρίς ποτέ να ακούμε τον άλλον. Μέσα από μια συζήτηση βγαίνουν υπέροχες λύσεις.
- Να μάθουμε να αγαπάμε πρωτίστως τον εαυτό μας για να είμαστε καλυμμένοι από αγάπη έτσι ώστε να μπορούμε και να προσφέρουμε.
Νάνσυ Αράπογλου: Ένα και μοναδικό. Ακούστε. Ακούστε προσεκτικά τον συνομιλητή. Ακούστε με προσήλωση και βαθύ ενδιαφέρον. Αν αντιδιαστέλλεστε, διακόπτετε, και κυρίως επικρίνετε, έχετε χάσει, εσείς πρώτα, μια ευκαιρία σύνδεσης με τον συνομιλητή σας.
Προσπαθήστε να κατανοήσετε την πραγματική έννοια στα λεγόμενα και τα συναισθήματα που κρύβονται σε αυτά που έχουν ειπωθεί.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι απόψεις και οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν και είναι εξίσου σημαντικό να δίνουμε χώρο στην άλλη πλευρά να εκφράζονται με σεβασμό και αγάπη. Δείξτε ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματα οιασδήποτε πλευράς και δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες που μπορεί να δυσκολεύουν την επικοινωνία.
Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, της ενεργητικής ακρόασης, οι απαντήσεις σας θα έχουν άλλη βαρύτητα για τον συνομιλητή σας.
Ειρήνη Σαβαλάν:
- Αφιέρωσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου για να εστιάζεις στις ανάγκες και τα θέλω σου. Όσοι και αν είναι οι ρόλοι σου και οι υποχρεώσεις σου, δεν θα καταφέρεις να αποδώσεις σε κανέναν αποτελεσματικά, αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου.
- Η εστίαση και η προσοχή μας είναι τα πιο σημαντικά μας δώρα. Μας βοηθούν να αυξήσουμε την επίγνωσή μας και να φωτίσουν τα ανεξερεύνητα κομμάτια που μας περιβάλλουν. Όταν έχεις όλα τα κομμάτια του παζλ, ξέρεις πώς θα το λύσεις.
- Κάθε μέρα έχουμε μία επιλογή. Να κάνουμε ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη ή να αλλάξουμε. Πάντα υπάρχει η επιλογή. Μόνο εσύ μπορείς να σου την στερήσεις.
Μίλτος Τσιάκαλος: Καθώς η κάθε περίπτωση και ειδικά στο κομμάτι των σχέσεων αποτελεί ένα πολυδιάστατο σύστημα δεν υπάρχουν γενικά tips που να δουλεύουν για όλους. Το σημαντικότερο σε αυτό των τομέα των σχέσεων είναι να υπάρχει σωστή αναγνώριση αναγκών, έκφραση, επικοινωνία και διεκδίκησή τους με τον σωστό τρόπο ώστε να μην υπάρχει ρήξη των σχέσεων πριν ακόμα ακουστούν οι ανάγκες του κάθε μέλους της σχέσης.
Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να κάνετε reset πριν πάτε στο σπίτι σας, για να μη μεταφέρετε εκεί τα προβλήματα;
Men of Style: Είμαστε επαγγελματίες εκπαιδευτές, σύμβουλοι και ειδικοί της ψυχικής υγείας και της αυτοβελτίωσης για πάνω από 10 χρόνια. Που σημαίνει ότι έχουμε και την εμπειρία και την γνώση να κοιτάμε το ζήτημα του αιτήματος των πελατών μας και με τη σύνδεση και την συμπόνια που απαιτείται αλλά παράλληλα απομακρυσμένα όπως απαιτεί ο ρόλος μας για να είμαστε σωστοί σύμβουλοι.
Παράλληλα όμως ως άνθρωποι δενόμαστε και επειδή κάποια τα έχουμε περάσει, βλέπουμε παλιές καταστάσεις του εαυτού μας σε αυτά Για αυτό και εμείς με τη σειρά μας, ως συμβουλευόμενοι βλέπουμε δικούς μας μέντορες και ειδικούς να μας βοηθήσουν σε ότι χρειαζόμαστε.
Μαριλένα Κυρκιλή: Σε συμφωνία και συνάρτηση με τα όσα έχω επιλέξει να πρεσβεύω, εννοείται ότι πρώτα εγώ εφαρμόζω τα όσα μεταλαμπαδεύω στον κόσμο. Επομένως, δε θα έλεγα ότι ως Coach διαχειρίζομαι προβλήματα, αλλά ΛΥΣΕΙΣ. Η προσέγγισή μου είναι μόνο θετική, οπότε δεν τίθεται θέμα reset, αλλά ακολουθίας. Εργασία και χαρά που τη μεταφέρω και στο σπίτι. Σαφώς και δεν αναλαμβάνω όλες τις περιπτώσεις που έρχονται σε εμένα.
Ένα σημαντικό ποσοστό το παραπέμπω σε άλλες ειδικότητες (ψυχολόγο/ψυχίατρο), καθώς χρήζουν θεραπείας και δεν είναι ακόμα έτοιμοι για άμεση δράση/coaching. Φυσικά με πολλούς δουλεύουμε παράλληλα με τη θεραπεία τους, οπότε σε εμένα αναλογεί το ευχάριστο κομμάτι της δημιουργίας και επίτευξης στόχων.
Κωνσταντίνα Μπίστα: Με τον καιρό και τα κατάλληλα εργαλεία που έχω πια στα χέρια μου είναι πολύ πιο εύκολο. Παρόλα αυτά σίγουρα υπάρχουν και εκείνες οι ημέρες που οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες. Επιστρέφοντας στο σπίτι μου όλα γαληνεύουν γιατί εκεί είναι το λιμάνι μου, η σιγουριά μου.
Νάνσυ Αράπογλου: Ήταν δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο) στην αρχή. Έχουμε και εμείς τους επόπτες μας που βοηθούν να κρατάμε ισορροπίες και να είμαστε άψογοι επαγγελματίες στις συνεδρίες μας. Μην ξεχνάμε πως, είμαστε όλοι άνθρωποι με τις αδυναμίες μας και τις δυνάμεις μας. Η εξέλιξη είναι ένα αέναο, λατρευτό και μαγευτικό ταξίδι για όλους.
Ειρήνη Σαβαλάν: Δεν μου είναι δύσκολο γενικά. Έχω μάθει να διαχωρίζω τους δύο τομείς αυτούς της ζωής μου, για να μπορώ να αποδίδω αποτελεσματικά και στους δύο. Σε αυτή την προσπάθεια με βοηθάνε πολύ οι τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) που εξασκώ αρκετά συχνά, πριν, μετά ή ανάμεσα στις συνεδρίες, προκειμένου να αποφορτιστώ από την μία περίπτωση και να επαναφορτιστώ πλήρως για την επόμενη.
Μίλτος Τσιάκαλος: Ένας επαγγελματίας που ασχολείται με θέματα που μπορεί να τον επιβαρύνουν, ιδανικά κάνει ατομική ψυχοθεραπεία και συνεργάζεται και με έναν επόπτη ώστε να τον βοηθάει να διαχειρίζεται καταστάσεις οι οποίες μπορεί να τον επηρεάσουν και να τον οδηγήσουν εκτός από την ψυχολογική επιβάρυνση και σε πιθανό burn out.
Προσωπικά το διαχειρίζομαι με αυτόν τον τρόπο αλλά σίγουρα όταν έχεις να κάνεις με περιπτώσεις που αφορούν μία σημαντική αλλαγή για τη ζωή του πελάτη δεν παύεις πολλές φορές να το σκέφτεσαι και στο ενδιάμεσο και να περιμένεις την επόμενη συνάντηση για να μάθεις την εξέλιξη.
Είναι ταμπού να ζητάς βοήθεια; Και αν ναι, γιατί;
Men of Style: Παλιότερα ήταν περισσότερο. Τώρα με το λιθαράκι που έχει βάλει το Men Of Style να κάνει την ανάληψη της ευθύνης και την συνεργασία με έναν ειδικό πιο mainstream, θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει κάπως αυτό να περιοριστεί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμη και από τους φορείς ιδιωτικού δικαίου όπως είμαστε εμείς αλλά και από το κράτος να είναι μια συνηθισμένη πρακτική όλων. Δε γίνεται για το αμάξι σου να έχεις τον μηχανικό του αλλά την ψυχή σου και την προσωπική σου ζωή να τις αφήνεις στη τύχη.
Μαριλένα Κυρκιλή: Δε θα πρέπει να είναι ταμπού, αλλά δυστυχώς για πολλούς (ηθελημένα) παραμένει. Υπάρχει η λανθάνουσα πεποίθηση ότι το να ζητήσω βοήθεια συνεπάγεται αδυναμία, ότι είμαι ανήμπορος να λύσω τα θέματά μου μόνος μου. Επικρατεί επίσης η νοοτροπία του όλα τα ξέρω, και σιγά τι παραπάνω θα μου πει ο ειδικός.
Και παραμονεύει και ο φόβος της κριτικής, μη μου πει ο ειδικός ότι είμαι λάθος ή ότι φταίω (κυρίως στα ζευγάρια παρατηρείται αυτό, που έρχονται λες σε δικαστήριο για να λάβουν ετυμηγορία). Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος δεν είναι συνειδητοποιημένος.
Ζητάω βοήθεια δε σημαίνει ότι ο ειδικός θα σου λύσει τα θέματα, ή θα σου πει τι να κάνεις. Ούτε ότι τον πληρώνεις για να σου χαϊδέψει αφτιά και να σου πει τα πράγματα όπως τα θες. Εκεί έγκειται η δυσκολία και η πρόκληση.
Το ερώτημα θα πρέπει να είναι αν είσαι διατεθειμένος να εκτεθείς, να έρθεις αντιμέτωπος με τις αλήθειες σου, με όλα τα μελανά σου σημεία, να βάλεις κεφάλι κάτω και να παλέψεις για αυτά που λες ότι θες. Δυστυχώς οι περισσότεροι ψάχνουν για εύκολες λύσεις, οπότε απ’ αυτή την άποψη βολεύει να παραμένει «ταμπού».
Κωνσταντίνα Μπίστα: Παλαιότερα το να ζητούσε κάποιος βοήθεια, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού. Παρατηρώ με μεγάλη μου χαρά τα τελευταία χρόνια ότι αυτό αλλάζει. Βελτιώνεται όλο και περισσότερο.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι κάποιος που ζητάει βοήθεια, δεν είναι αδύναμος. Είναι πραγματικά δύναμη και αρετή να νιώθει κάποιος καλά με τις αδυναμίες του, να έχει επίγνωση και να ζητά τη συμβολή κάποιου στην υλοποίηση μιας εργασίας ή ενός σκοπού.
Νάνσυ Αράπογλου: Πίσω από κάθε δισταγμό, κρύβεται ένας φόβος και για κάθε άνθρωπο αυτός ο φόβος είναι διαφορετικός. Ο πιο κοινός φόβος είναι το “τι θα πουν οι άλλοι για εμένα, πως είμαι ένας αδύναμος και άρα δίνω χώρο να με εκμεταλλευτούν” και ο δεύτερος κοινός φόβος είναι “φοβάμαι τι θα αντικρύσω και τι θα χρειαστεί να διαχειριστώ αν έρθω αντιμέτωπος/η με τα θέματά μου”.
Γιατί, η αλήθεια είναι πως αν αρχίσω να δουλεύω με τον εαυτό μου, δεν θα έχω πια δικαιολογίες πίσω από τις οποίες μπορώ να κρυφτώ. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο και συνάμα το πιο μαγευτικό στις συνεδρίες Coaching. Να μεταμορφώνεται δηλαδή η ζωή μας και εμείς σε έναν άνθρωπο που εμείς οι ίδιοι θαυμάζουμε.
Ειρήνη Σαβαλάν: Όχι, δεν είναι ταμπού. Είναι δύναμη να ζητάς βοήθεια. Δυστυχώς είχε επικρατήσει αυτή η αντίληψη, το ότι δηλαδή αν κάποιος ζητήσει βοήθεια είναι αρνητικό, είναι ντροπή, δεν μπορεί να βρει τη λύση μόνος του, όπως θα ‘όφειλε’ και ότι αναγκάζεται να βρει εξωτερική βοήθεια στο πρόβλημά του. Αυτό το ταμπού έχει οδηγήσει την κοινωνία να καταπιέσει τόσα πολλά και να την ωθεί συνεχώς σε άσχημα ξεσπάσματα.
Όταν κάποιος ζητάει βοήθεια, εκτίθεται, εκφράζει την ανάγκη του, το πρόβλημά του, γίνεται ευάλωτος και ανοιχτός να ακούσει, γίνεται δεκτικός στο να δοκιμάσει κι άλλες λύσεις. Συνεπώς αυτό το θάρρος, η έκφραση, η ευαλωτότητα, το μοίρασμα, η αποδοχή τί είναι; Δύναμη ή αδυναμία; Τί λέτε;
Μίλτος Τσιάκαλος: Στην εποχή μας που έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προσωπική ανάπτυξη καθώς και οι πηγές πληροφόρησης μέσω των σεμιναρίων, των podcast ή των video και των βιβλίων αυτοβελτίωσης, η αναζήτηση βοήθειας αντιμετωπίζεται ως tabooι κυρίως από ανθρώπους που είναι πιο απομονωμένοι ή ζουν σε ένα πιο κλειστό κοινωνικό κύκλο.
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον ψυχολόγο ως έναν ειδικό που αν τον επισκεφθούν αυτομάτως αυτό θα σημαίνει ότι έχουν κάποια διαταραχή ή κάποια ψυχική ασθένεια κάτι που απέχει από την πραγματικότητα.
Εδώ έρχεται να βοηθήσει η ειδικότητα του Life Coach καθώς είναι πιο απενοχοποιημένη από την παραπάνω πεποίθηση και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα, βοηθώντας τον πελάτη να αυξήσει την αυτογνωσία του και να διαχειριστεί τα πιο «ελαφριά» θέματά του και στη συνέχεια εφόσον ο Life Coach εντοπίσει θέματα που χρήζουν την διαχείριση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας να τον παραπέμψει εκεί.
Για αυτό το λόγο πρέπει οι πελάτες να απευθύνονται σε έναν Life Coach με πιστοποίηση των σπουδών του, καθώς μέσα σε αυτές μεταξύ άλλων εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει και πιθανή ψυχοπαθολογία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.