Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τον ερχομό του χειμώνα να ρίχνει σιγά-σιγά τις θερμοκρασίες, έρχονται στο προσκήνιο και οι εποχικές ασθένειες της γρίπης, του κρυώματος και πλέον του κορονοϊού. Οι ιώσεις όμως δεν είναι οι μόνες απειλές για την υγεία που φέρνει η πτώση του υδραργύρου, καθώς η καρδιά και το κυκλοφορικό μας επηρεάζονται αρνητικά από το κρύο.

Ευτυχώς, ο γνωστός Δρ. Αμίρ Καν, του Good Morning Britain, μοιράστηκε στην Express τις 5 καλύτερες τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμούν τη χοληστερίνη, για μία πιο υγιή καρδιά.

Πώς απειλεί ο χειμώνας την καρδιά

Σύμφωνα με το μέσο, δύο είναι τα κύρια αίτια του αυξημένου κινδύνου καρδιακού επεισοδίου τον χειμώνα. Πρώτον, όσο κατεβαίνει το θερμόμετρο, η ομοιόσταση του οργανισμού κάνει το αίμα μας να πήζει και τα αγγεία μας να συστέλλονται, προκειμένου να διατηρήσουν τη φυσιολογική μας θερμοκρασία.

Ως αποτέλεσμα όμως, η καρδιά μας πρέπει να δουλεύει πολύ πιο έντονα για να μην πέσουν οι ρυθμοί της οξυγόνωσης του σώματος. Σε άτομα με ιστορικό καρδιοπάθειας, αυτή η ένταση αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι, περιέργως, οι διακοπές των Χριστουγέννων. Όχι γιατί η ξεκούραση, η χαρά και η ζέστη του τζακιού μας βλάπτει, αλλά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών εκείνη την περίοδο, λόγω της αφθονίας σε γλυκά και λιπαρά φαγητά.

Φυσικά, μία τέτοια διατροφή κάνει τη χοληστερίνη μας να εκτοξευτεί, και σε ομάδες κινδύνου αυξάνει ανάλογα τον «φόρτο» για την καρδιά.

Οι «θαυματουργές» τροφές για την καρδιά

«Η δίαιτα παίζει κεντρικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς», τονίζει ο Δρ. Καν, και παραθέτει τις 5 τροφές που πρέπει να βάλλουμε στη δίαιτά μας:

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Όχι οποιαδήποτε πράσινα λαχανικά, αλλά όσα έχουν πιο σκούρο χρώμα, είναι η πρόταση του γιατρού. Σε αυτά περιλαμβάνονται το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι Ρομάνα, και οι λαχανίδες. Τα φυτά αυτά είναι γεμάτα νιτρικά άλατα, τα οποία προκαλούν τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. 

Πράσινα λαχανικά
Πράσινα λαχανικά | Shutterstock

2. Μούρα

Τα διάφορα είδη μούρων που είναι διαθέσιμα τους πιο κρύους μήνες, όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα cranberries, είναι τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά που «καθαρίζουν» τα αγγεία μας.

Μούρα
Μούρα | Shutterstock

3. Λιπαρά ψάρια, καρύδια και λιναρόσποροι

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι τρεις τροφές; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυσικά, τα οποία προστατεύουν τους μύες και το κυκλοφορικό μας από την οξείδωση και τη φθορά. Στα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνονται κυρίως τα ποταμίσια, όπως ο σολομός, η πέρκα, ο κέφαλος και η πέστροφα.

Σολομός
Σολομός | Shutterstock

4. Ελαιόλαδο

Και εδώ θα προσθέσουμε, έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Παρά την τσιμπημένη πια τιμή του, το ποιοτικό ελαιόλαδο αποτελεί το πιο υγιεινό επιτραπέζιο λάδι, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο | Shutterstock

5. Νερό

Αναμενόμενο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό. Το νερό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη ρύθμιση της σύστασης του αίματος, αλλά ουσιαστικά για κάθε λειτουργία του σώματος. Η υγεία των νεφρών, του συκωτιού, του δέρματος και του εγκεφάλου κρίνονται από το πόσο καλά ενυδατωμένοι είμαστε, σύμφωνα με το γιατρό.

Νερό
Νερό | Shutterstock
Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA