Μενού
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Στο Ηράκλειο Κρήτης, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού FliRT στη χώρα μας, περιοχή στην οποία καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της περιοχής, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μετά από πολλούς μήνες έχουν αρχίσει ξανά να συνταγογραφούνται αντιιικά φάρμακα κατά της βαριάς νόσου COVID-19, ενώ οι ίδιες πηγές εικάζουν πως δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή, να σχετίζεται με την παρουσία της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού FliRT.

Προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα, σε Έλληνα της κοινότητας, ωστόσο οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι δεν είναι το μοναδικό. 

Η έξαρση έγινε αισθητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, με τις νοσηλείες -από καθόλου έως ελάχιστες το προηγούμενο διάστημα- να ξεπερνούν τις 20, ενώ υπήρξαν κι άλλες συρροές σε άλλα νοσοκομεία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η νόσος είναι ελαφριά, καθώς οι νοσηλευόμενοι παίρνουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Υπάρχει όμως κι ένας καταγεγραμμένος θάνατος ηλικιωμένου άνω των 94 ετών. 

H «ταυτότητα» της νέας υποπαραλλαγής 

Οι παραλλαγές FLiRT  είναι υποπαραλλαγές της Omicron και εμφανίστηκαν τον Απρίλιο. Μία εξ αυτών, η KP.2, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των μολύνσεων από COVID στις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά την κυρίαρχη παραλλαγή του κορoνοϊού στη χώρα, ενώ τείνει να επικρατήσει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων COVID.

Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα νέα εμβόλια, τα οποία σχεδίασαν οι εταιρείες για την εμβολιαστική περίοδο 2024-25 αποδεικνύονται αποτελεσματικά και κατά των νέων παραλλαγών FliRT του κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA