Μενού
Μελανιά
Μελανιά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι διάφοροι τύποι λευχαιμίας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων καρκίνων παγκοσμίως, με τις πιθανότητες πολυετούς επιβίωσης να είναι πολύ χαμηλές ακόμα και για υγιή άτομα.

Κλειδί στην αντιμετώπιση τής της είναι η διάγνωση όσο πιο νωρίς γίνεται, καθώς και η χημειοθεραπεία. Η νοσοκόμος τζαν Χένρι από τη Βρετανία, μοιράστηκε στην Daily Express την περιπέτειά της με την ασθένεια, καθώς και τα συμπτώματα που σημαίνουν πως πάσχουμε από κάποιας μορφής καρκίνου του ανοσοποιητικού.

Ξεκίνησε ως απλή μελανιά

Η Τζαν Χένρι μίλησε στην εφημερίδα για το πώς κατάλαβε ότι έπασχε από τη θανατηφόρο ασθένεια. Την πρώτη της μόλις μέρα στην καινούργια της δουλειά, παρατήρησε δύο ύποπτα σημάδια, τα οποία έμοιαζαν με συνηθισμένες μελανιές στους γλουτούς της.

Χωρίς να έχει χτυπήσει πρόσφατα, αποφάσισε να κάνει εξετάσεις, οι οποίες αποκάλυψαν πως τα συμπτώματα ήταν πορφυρικά μελανώματα, τα οποία προκαλούνται όταν τα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα σπάνε και διαρρέουν. 

Έδειξε τότε τα σημάδια σε συνάδελφό της, ο οποίος συνέστησε περαιτέρω εξετάσεις. Τα αποτελέσματα σόκαραν τη γυναίκα, η οποία πληροφορήθηκε πως έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία, έναν τύπο καρκίνου του αίματος. Οι γιατροί της έδιναν 50% πιθανότητες επιβίωσης.

Ευτυχώς όμως, η 66χρονη επιβίωσε τον πρώτο γύρο χημειοθεραπείας και κατάφερε να περιορίσει την ασθένεια, ενώ μετά από έναν τρίτο κύκλο θεραπειών και μεταμόσχευσης μυελού των οστών, κατάφερε να έχει μία φυσιολογική ζωή.

Τι είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία

Η «λευχαιμία» συνιστά έναν γενικό όρο που υποδηλώνει την κακοήθη μετάλλαξη, και τον ακόλουθο ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό που συμβαίνει στα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών, από τα οποία προκύπτουν τα ώριμα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Αυτά τα μεταλλαγμένα κύτταρα αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς μέσα στον μυελό, είναι όμως δυσλειτουργικά και δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο των φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων. Στερούν λοιπόν το χώρο από τα υγιή κύτταρα, μειώνοντάς τα, ενώ είναι άχρηστα ως παράγοντες του ανοσοποιητικού. Η λευχαιμία, με λίγα λόγια, είναι ένας καρκίνος που καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία ειδικά, αναπτύσσεται κυρίως σε ενήλικες παρά σε παιδιά, και πιο κοινά σε άνδρες παρά σε γυναίκες. Η μόνη οδός θεραπείας είναι η χημειοθεραπεία, ενώ ο δείκτης πενταετούς επιβίωσης για τους ασθενείς είναι 40%. Χαρακτηρίζεται οξεία διότι έχει πολύ γρήγορη και επιθετική εξέλιξη, σε σχέση με την χρόνια λευχαιμία.

Τα συμπτώματα της λευχαιμίας

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας, τα ακόλουθα συμπτώματα συνοδεύουν συνήθως τα διάφορα είδη λευχαιμίας:

  • Ωχρή ή χλωμή εμφάνιση του δέρματος
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια βάρους χωρίς προφανή αίτια
  • Συχνή προσβολή από λοιμώξεις
  • Εκδήλωση ή αίσθηση υψηλής θερμοκρασίας σώματος
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Απρόκλητες και συχνές αιμορραγίες, όπως αιμορραγία από τα ούλα και τη μύτη
  • Δέρμα που μελανιάζει εύκολα
  • Κόκκινα ή μωβ σημάδια στο δέρμα
  • Πόνος στα κόκαλα και τις αρθρώσεις
  • Πρήξιμο των αδένων στο λαιμό, τις μασχάλες και την ηβική περιοχή

Προτείνεται να συμβουλευόμαστε άμεσα τον γιατρό μας εάν παρατηρήσουμε κάποιο, ή συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων χωρίς προφανή λόγο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης:

Έκρηξη σε κτίριο στις Σέρρες: Χωρίς τις αισθήσεις του άνδρας

Flyover στη Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός - Πώς θα βοηθήσει στην κίνηση

Να αφοριστεί η Θέμις Μπαζάκα ζητούν ιερείς: «Θέλετε τα παιδιά μας αλιβάνιστα και άθεα;»

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA