Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσο πιο χρωματιστή είναι η σαλάτα σας, τόσο και πιο μεγάλη ποικιλία λαχανικών περιέχει. Για να γίνει αυτό πρέπει να τρώτε σαλάτα και όχι μόνο μια! Ας δούμε 10 διαφορετικές εναλλακτικές σαλάτες που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε στη διατροφή σας τουλάχιστον 30 διαφορετικά λαχανικά και φρούτα.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής οι παρακάτω προτάσεις σίγουρα θα σας βοηθήσουν. 

Η σαλάτα της Άννα Τζόουνς

Στο βιβλίο μαγειρικής της Άννα Τζόουνς «The Modern Cook’s Year», η ίδια γράφει για τη σωστή σαλάτα. Ξεκινήστε με μερικά φύλλα και έπειτα προσθέστε μερικά παντζάρια, ντομάτες ή και αβοκάντο. Μετά δημητριακά, όσπρια ή και τυρί.

Για έξτρα γεύση προτείνει κρουτόν, φρυγανισμένους σπόρους, καραμελωμένους καρπούς και κρεμμύδια. Μετά λίγο λάδι, ξύδι και μια σάλτσα της επιλογής σας «miso, τσίλι, μουστάρδα, πιπέρι, μπαχαρικά και τυρί». Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε και σπαράγγια, μπιζέλια, μαρούλι. Καθώς και άνηθο, κάπαρη, ελιές, φασόλια και ρεβύθια. 

Εσπεριδοειδή από τη Γιόταμ Οτολέγκι

Στον Γιοταμ αρέσει να παίζει με τα εσπεριδοειδή  και προτείνει να πάρετε γκρειπφρουτ (σουμακ, κόκκινο κιχώριο ,κάρδαμο, ασκαλώνιο, λάιμ και τσίλι), πορτοκάλι (καραμελωμένο σύκο και φέτα, χουρμάδες, ραπανάκια και ρόκα), ή λεμόνι (σε λεπτές έτες, με za’atar και αγγούρι: ψητό με ζάχαρη, φασκόμηλο και ντομάτα με κολοκυθάκι και μάραθο). Ιδανικά φτιάξτε μια σαλάτα με πορτοκάλι, γκρειπφρουτ και πόμελο μαζί με πικρά φύλλα και σάλτσα αμυγδάλου.

Η συνταγή Τζέρεμι Λι 

Ο σεφ προτείνει σαλάτα με 250γρ. μικρές πατάτες και 150γρ. ρακά και πράσινα φασόλια. Δύο ξεφλουδισμένα καρότα, 1 μικρό αγγούρι, 1 μικρό σέλινο(ξεφλουδισμένα αντίστοιχα) και 1 κολοκυθάκι. Μετά προσθέτουμε ένα ψιλοκομμένο σέλινο, 1 μήλο και τέλος δύο ντομάτες. Έπειτα κόβουμε μερικά μαρούλια, 1 κεφαλάκι λάχανο και προσθέτουμε κρεμμύδια. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε τρία βραστά αυγά και έξι καλοψημένες ροδέλες μπέικον. Φτιάξτε και μια μαγιονέζα χτυπώντας δύο κρόκους αυγών, προσθέστε 200ml φυτικό λάδι και 50ml ελαιόλαδο. Αφού αλατοπιπερώσουμε προσθέτουμε ένα κουταλάκι ξίδι μηλίτη, μουστάρδα, λίγο ταμπάσκο, χυμό από μισό λεμόνι και τα ρίχνουμε με όλα τα υλικά. 

Καλαμπόκι, μαύρα φασόλια και αβοκάντο

Βράστε καλαμπόκι για 10 λεπτά και ξεπλύνετε σε κρύο νερό. Κόψτε τα σε λωρίδες από πάνω προς τα κάτω και αφου τα βάλετε σε ένα μπολ, προσθέστε αβοκάντο, μαύρα φασόλια, φύλλα λάιμ, κρεμμύδι και λίγο κόλιανδρο. Όλα ψιλοκομμένα και μια κόκκινη πιπεριά. Μια πράσινη και κόκκινο τσίλι. Τέλος προσθέστε μαγιονέζα και ελαιόλαδο. 

Η συνταγή «σφηνάκι»

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μια χούφτα κόκκινο λάχανο, καρότο και ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Αφού ρίξουμε χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο το αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη. Μετά προσθέτουμε κατεψυγμένα φασόλια και κουκιά. Προσθέτουμε και ψιλοκομμένη μέντα,  κόκκινο τσίλι σε φέτες και θρυμματισμένη φέτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Η σαλάτα των Honey&Co

Ψιλοκόβουμε αγγούρι, κρεμμύδι, κόκκινη πιπερια, μερικά ραπανάκια, δύο ντομάτες χωρίς σπόρους και λίγο σκόρδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσει για λίγες ώρες. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε χυμό λεμονιού, νερό και αλατοπίπερο. 

Κουνουπίδι και μαύρο ρύζι

Μουλιάζουμε μερικές σταφίδες σε νερό για 30 λεπτά. Παράλληλα μαγειρεύουμε καστανό ρύζι και το στραγγίζουμε. Αφου κρυωσει το βάζουμε σε ένα μπολ προσθέτοντας κουνουπίδι ψιλοκομμένο, καρότο και τις σταφίδες. Μετά για ντρεσινγκ βάζουμε αμαρδίνη σε ένα τηγάνι με νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί. Ανακατεύουμε miso με ξύδι βαλσάμικο, σκελίδες σκόρδου, νιφάδες πιπεριάς από χαλέπι και λίγο ελαιόλαδο. Αφού τα βάλουμε όλα μαζί τα ανακατεύουμε καλά και η σαλάτα είναι έτοιμη.

Η φρουτοσαλάτα του Μπάτεν και Ρόου 

Ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 150 και σε ένα μπολ ανακατεύουμε αλατισμένο βούτυρο, λίγο ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλα και αλεσμένο τζίντζερ. Βάζουμε σπόρους (κολοκύθας, ηλίανθου ή σουσάμι) σε ένα ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά (ανακατεύουμε και τους γυρνάμε πλευρές όσο ψήνονται). Μετά τους αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκινάμε να ξεφλουδίζουμε πεπόνι, νεκταρίνι βερίκοκο, κόβοντας τα σε φέτες. Σερβίρονται όλα μαζί με φύλλα μέντας και γιαούρτι εάν είναι επιθυμητό. 

Και... χαλούμι 

Μαγειρεύουμε 120γρ πλιγούρι με αλατόνερο και τηγανίζουμε 220γρ. χαλούμι σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Στο τηγάνι προσθέτουμε ρεβίθια και 2 κουταλιές της σούπας πολτού harissa. Τα τηγανίζουμε 4-6 λεπτά και μετά σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε αγγούρι χωρίς σπόρια και 20γρ. κόλιανδρου και μαϊντανό.

Αφού ψηθεί το πλιγούρι, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα ρεβίθια και προσθέτουμε το χαλούμι από το τηγάνι με σπόρους ροδιού και κομμάτια βερίκοκου. Τέλος, προσθέτουμε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.  

Πατατάκια... αλλιώς

Παίρνουμε πατάτες και τις ψιλοκόβουμε λεπτές σαν πατατάκια και τις βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο. Μετά κόβουμε κόκκινο μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, βάζουμε κάρυ και ανακατεύουμε με τα πατατάκια. 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA