Μενού
καρκινοσ υπνοσ
Διαταραχή ύπνου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το ⅓ των ενηλίκων είτε δεν κοιμούνται αρκετά, είτε αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή ύπνου, με πιο συχνή το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΥ). Το ΣΑΥ είναι ένα χρόνιο νόσημα που επηρεάζει το 30% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο μόνο το 20% των πασχόντων λαμβάνουν θεραπεία, παρότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία.  Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (14/3). 

«Οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είναι μια σιωπηρή κλινική διαταραχή που επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Στέλιος Λουκίδης αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Οι επιπτώσεις

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με πλήθος παθήσεων, όπως επισημαίνει ο κ. Εμμανουήλ Βαγιάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας και Διευθυντής ΕΣΥ: «Ο ύπνος είναι βασικός βιολογικός πυλώνας της ύπαρξής μας. Η μακροχρόνια στέρησή του μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων λόγω υπνηλίας».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι αφιερωμένη στην υγιεινή του ύπνου. Σύμφωνα με την κ. Γεωργία Τρακαδά, Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, «Το ΣΑΥ είναι ένα χρόνιο νόσημα που επηρεάζει το 30% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο μόνο το 20% των πασχόντων λαμβάνουν θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία».

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η κ. Κατερίνα Βλάμη, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογίας και Υπεύθυνη Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο ΠΓΝ «Αττικόν», προειδοποιεί για τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε: «Έντονο ροχαλητό, παύσεις στην αναπνοή, πρωινοί πονοκέφαλοι και έντονη κόπωση είναι σημάδια που απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση».

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες δίνουν ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση του ΣΑΥ. Όπως τόνισε η κ. Σοφία Σχίζα, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Διαταραχών Ύπνου, «η τεχνητή νοημοσύνη και η τηλεϊατρική μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση και θεραπεία του ΣΑΥ. Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sleep Revolution, όπου συμμετέχουν ελληνικά Εργαστήρια Ύπνου, αναπτύσσονται καινοτόμες λύσεις που βελτιώνουν τη διαχείριση της πάθησης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA