Τα μούρα όλων των τύπων είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Τα βατόμουρα, ειδικότερα, ξεχωρίζουν ως κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν τις ασθένειες.
Οι ανθοκυανίνες είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε αφθονία στα βατόμουρα. Αυτές οι φυτικές ενώσεις δίνουν στα βατόμουρα και σε άλλα προϊόντα, όπως το μωβ κουνουπίδι, τη βαθιά μπλε και μοβ απόχρωση τους. Ωστόσο, προσφέρουν περισσότερα οφέλη εκτός από το χρώμα.
Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν θετικά τόσο την αγγειακή όσο και τη γνωστική λειτουργία. Έρευνες έχουν βρει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η μείωση της χρόνιας φλεγμονής είναι απαραίτητη για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr
Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.