Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Αφγανιστάν αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο «θερμό» σημείο του πλανήτη με τους Ταλιμπάν να αλλάζουν τα δεδομένα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Η άτακτη φυγή της Δύσης από την χώρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή, τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Αφγανιστάν είναι πλέον απαγορευμένη ζώνη για τους ξένους.

Ενας από τους λίγους Ελληνες, που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την προέλαση των Ταλιμπάν και την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, είναι ο Αλέξανδρος Τσούτης, ο παθιασμένος ταξιδευτής, που έχει διακριθεί από το National Geographic, αποτυπώνοντας με τον φωτογραφικό φακό του μοναδικά στιγμιότυπα από τις 90 χώρες, που έχει επισκεφτεί. Ο Αλέξανδρος Τσούτης, μιλώντας στο Reader.gr, περιγράφει την εμπειρία του από το ταξίδι που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2020 εξερευνώντας την χώρα επί 15 μέρες περνώντας από περιοχές υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. 

Την περίοδο εκείνη καταγραφόταν κατακόρυφη αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων από τους Ταλιμπάν ως μέσο επιβολής της κυριαρχίας τους. Εως τότε κατείχαν το 60% της αφγανικής επικράτειας με τα νατοϊκά στρατεύματα να εγκαταλείπουν μαζικά την Καμπούλ. Το ταξίδι έκρυβε πολλούς κινδύνους αλλά και προκλήσεις. «Οι Ταλιμπάν εάν εντοπίσουν ξένο θα τον σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή ή θα τον απαγάγουν για να ζητήσουν ανταλλάγματα», μας λέει ο Ελληνας ταξιδευτής, σημειώνοντας ότι τις περιοχές, που έλεγχαν οι Ταλιμπάν δεν μπορούσαν να τις επισκεφτούν ούτε οι ντόπιοι

Η περιγραφή των όσων βίωσε στο Αφγανιστάν 8 μήνες νωρίτερα είναι είναι ενδεικτική του διάχυτου φόβου, που επικρατούσε στη χώρα όταν η εξουσία βρισκόταν ακόμα στα χέρια του αφγανικού καθεστώτος αλλά και του τι θα πρέπει να αναμένουμε από εδώ και στο εξής. «Κάναμε αρκετές διαδρομές, σε περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν και προσπαθήσαμε να περάσουμε οδικώς χωρίς να δίνουμε στόχο. Για τον λόγο αυτό φορούσαμε την τοπική ενδυμασία. Σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να στείλουμε εμπροσθοφυλακή για να δούμε εάν υπάρχουν σημεία ελέγχου. Εάν μας ανακάλυπταν είτε θα μας εκτελούσαν επί τόπου είτε θα μας απήγαγαν. Πλέον, το Αφγανιστάν είναι μία απαγορευμένη χώρα». 

Εχοντας πλούσιες ταξιδιωτικές εμπειρίες, τις οποίες παρουσιάζει στο προσωπικό του blog, «tripinpictuers.com/el» (www.instagram.com/alexandros_tsoutis/), το ταξίδι στο Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερο καθώς πρόκειται για μία εμπόλεμη χώρα. Ο Αλέξανδρος Τσούτης είχε την ευκαιρία να δει και την ζωή των γυναικών στην προ Ταλιμπάν περίοδο με τον ίδιο να είναι βέβαιος ότι όλα τώρα θα ανατραπούν σε πολύ σύντομο χρόνο. «Στις ελεύθερες περιοχές η νέα γενιά είχε μία τάση να εκμοντερνιστεί και να έχει την ανεξαρτησία της, την μόρφωσή της και ενδυματολογικά να είναι πιο φιλελεύθερη. Στους δρόμους της Καμπούλ, σε κοινή θέα, οι γυναίκες φορούσαν την μπούρκα στο χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα. Παρόλα αυτά, οι νέες γυναίκες φορούσαν πιο μοντέρνα ρούχα μόνο με μία μαντήλα. Τώρα με την επικράτηση των Ταλιμπάν θα υπάρξει άμεση οπισθοδρόμηση». 

Η ξυπόλυτη Πριγκίπισσα του Samargan

Από τις φωτογραφίες του από το Αφγανιστάν ξεχωρίζει αυτή με την 5χρονη ξυπόλητη Αφγανή με το φοβισμένο βλέμμα. «Στις αναπτυσσόμενες χώρες, που ταξιδεύω έχω συναντήσει μεγάλη φτώχεια, πολλά παιδιά που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ανέχειας... και έχω συγκινηθεί πάμπολλες φορές, ειδικά όταν η όποια βοήθεια αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Όμως αυτή η ξυπόλητη πριγκίπισσα μου σπάραξε την καρδιά!». 

Ενα κοριτσάκι ηλικίας περίπου 5 ετών, με βρόμικα ρούχα και μαλλιά και ένα άδειο τσουβαλάκι, που κρατούν συχνά τα παιδιά στη χώρα αυτή, με παραπονεμένο και φοβισμένο βλέμμα, ερχόταν πίσω του. «Είχε μόνο ένα παπουτσάκι και πατούσε με τα λασπωμένα ποδαράκια της στο παγωμένο έδαφος όπου το χιόνι διατηρούνταν ακόμα! Πήγαμε στην κοντινότερη, χαοτική και επικίνδυνη πόλη για να βρούμε παπουτσάκια για την μικρή. Επιστρέφοντας, η μικρή ήταν ακόμα εκεί, ντροπαλή, αμήχανη, παραπονεμένη, ενώ δεν παρέλειψε να πάρει και το παλιό παπουτσάκι της. Φεύγοντας είδαμε τη μικρή Αφγανή να τρέχει χαρούμενη στις πλαγιές του Samangan, μια πριγκίπισσα στο βασίλειό της...». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA