Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Αφγανιστάν, και οι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν τον προειδοποιούν ότι η συνέχιση των εκκενώσεων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, ερωτήματα γεννώνται για το λουτρό αίματος την Πέμπτη στο αεροδρόμιο, με τουλάχιστον 180 νεκρούς.

Σύμφωνα τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι Ταλιμπάν ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ότι επίκειται μεγάλων διαστάσεων βομβιστική ενέργεια στο αεροδρόμιο και ανακύπτει το ερώτημα πώς ο καμικάζι πέρασε τις γραμμές των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο, για την ακρίβεια πέρασε πολλά σημεία ελέγχου. 

Για προειδοποίηση Αφγανών πολιτών με μήνυμα, μίλησε και η Αφγανή ακτιβίστρια Κριστάλ Μπαγιάτ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Λάβαμε ένα μήνυμα 2 ώρες πριν συμβεί η επίθεση ότι επέκειτο ένα χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το μήνυμα αυτό ουσιαστικά έλεγε ότι όσο πιο σύντομα γίνεται αν βρίσκεστε κάπου κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να φύγετε από εκεί» «Το μήνυμα που λάβαμε από τις υπηρεσίες πληροφοριών και άλλες υπηρεσίες ενημέρωνε ότι ο ISIS βρίσκεται εκεί και θα πρέπει να φύγουμε» πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Μπάιντεν για νέα πιθανή τρομοκρατική επίθεση

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για νέες επιθέσεις που είναι πιθανό να συντελεστούν, ενώ διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η απομάκρυνση των πολιτών θα γίνει μέχρι το τελευταίο λεπτό, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου που έχουν θέσει ως τελεσίγραφο οι Ταλιμπάν. 

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, τον προειδοποίησαν ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν κάνει... επίθεση γοητείας στους Ταλιμπάν – Το ανατολίτικο παζάρι για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη» λέει το Πεντάγωνο

Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και ότι δεν υπήρχε δεύτερη έκρηξη. Σύμφωνα με το Reuters, ο ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε: « Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό και ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας». Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο». Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Τρεις Βρετανοί νεκροί από την επίθεση 

Η νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση της επίθεσης είναι ότι δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε, ακόμη, πως 5.000 Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το Αφγανιστάν, ενώ η καταληκτική ημερομηνία, η 31η Αυγούστου, που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των Αμερικανών δεν είναι μακριά.

Άφησαν τα στοιχεία... φόρα πατρίδα

Την ίδια στιγμή, οργή έχει προκαλέσει η αμέλεια των υπεύθυνων της Βρετανικής πρεσβείας που άφησαν «χύμα» τα στοιχεία Αφγανών διερμηνέων και συνεργατών, με κίνδυνο αυτοί να υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει τις εκκενώσεις, παραδέχτηκε ότι υπήρξε αμέλεια.Τα έγγραφα βρήκε ένας δημοσιογράφος των Times και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ονόματα, διευθύνσεις και αριθμοί Αφγανών πολιτών που συνεργάστηκαν με την πρεσβεία της Βρετανίας κυρίως ως μεταφραστές.Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθος κινήσεις, διαβεβαίωσαν πάντως ότι δούλεψε για να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων συνεργάστηκαν μαζί του. «Κατά την αποχώρηση από την πρεσβεία, καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να καταστραφεί το υλικό ευαίσθητου χαρακτήρα» είπε ο ε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αυτός είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS-K που σκότωσε αμάχους

Τη φωτογραφία του καμικάζι, αυτού που έπνιξε στο αίμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 103 πολίτες, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «larepubblica», σε ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ, το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Όπως ισχυρίζονται, ο καμικάζι στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA