Μενού
  • Α-
  • Α+

Ηχηρό χαστούκι από τη Γερμανία στον Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας. Αυτό επιβεβαίωσε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τρίτη στο Βερολίνο. Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορεί προς το παρόν να πιστοποιηθεί, είπε. Ο Σολτς συνεχίζει: «Και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, το Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».

Ο Σολτς χαρακτήρισε την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η προσωρινή διακοπή του Nord Stream 2 ίσως επηρεάσει την Ευρώπη όσον αφορά τα αποθέματα του φυσικού αερίου. Σχετικά με τη χώρα μας, δεν μπορεί να προκύψει προς το παρόν κάποια ανησυχία, σύμφωνα και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, καθώς στην Ελλάδα, το φυσικό αέριο φτάνει μέσω Μαύρης Θάλασσας από τον Turk Stream και το Αζερμπαϊτζάν. Να σημειωθεί, όμως,  ότι η Ελλάδα θα κληθεί να συνδράμει τη Βουλγαρία, διοχετεύοντας φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων καταναλωτών της.

Είναι η λεγόμενη συμφωνία «Προστατευόμενοι εξ αλληλεγγύης», η οποία ισχύει αντίστοιχα και για τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Οι γείτονές μας, πάντως, έχουν λιγότερες πηγές προμήθειας σε σχέση με εμάς. Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου είχε γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς. Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Τα σενάρια που εξετάστηκαν

Οπως είχε γράψει το Reader.gr, στο χειρότερο σενάριο περί πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκτιμάται έλλειμμα μεταξύ 10% και 20% και το σχέδιο προβλέπει την κάλυψή του από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP. Το ήπιο σενάριο για διακοπή της διαδρομής του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με συνέχιση της τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, καθώς και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αλλά και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Αναζητούνται παράλληλα και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και κρίνουν πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο. Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, είναι η διάρκεια της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, γεγονός που απεύχονται όλοι και γι’ αυτό υπάρχει στενός συντονισμός των Ευρωπαίων ηγετών.

Δεν ιδρώνουν το αυτί του Λαβρόφ για τις κυρώσεις 

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Δύση θα επέβαλε ούτως ή άλλως τις κυρώσεις, ανεξάρτητα από τα γεγονότα, και περιέγραψε ως προβλέψιμες τις αντιδράσεις στην απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές. «Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για την αποκαλούμενη "τιμωρία της Ρωσίας". Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις. Ε λοιπόν, τις έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Άλμα 10% στο φυσικό αέριο, στα ύψη και το πετρέλαιο

Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται πάνω από 10% λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα  με στοιχεία του χρηματιστηρίου ICE του Λονδίνου. Στο άνοιγμα, τα συμβόλαια αυξήθηκαν στα 934,7 δολάρια (συν 10,2%) στα 1000 κυβικά μέτρα, από την τιμή διακανονισμού της προηγούμενης ημέρας που είχε διαμορφωθεί στα 847,9 δολάρια.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι: μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τιμή είχε αυξηθεί από 250-300 δολάρια σε 600 δολάρια.

Τον Οκτώβριο για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 1000 δολάρια και στις 21 Δεκεμβρίου η τιμή έφτασε στο ιστορικό μέγιστο των 2.190 δολαρίων. Στη συνέχεια ακολούθησε κάποια υποχώρηση, αλλά οι τιμές παραμένουν σταθερά υψηλές, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε ολόκληρη την ιστορία της λειτουργίας των κόμβων φυσικού αερίου στην ΕυρώπηΟι ειδικοί το αποδίδουν σε διάφορους παράγοντες: χαμηλά επίπεδα πλήρωσης στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, περιορισμένη προσφορά από μεγάλους προμηθευτές και υψηλή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι προκαλεί ενεργειακή κρίση, αλλά η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στις τιμές οφείλονται στην άρνηση των Ευρωπαίων να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την προμήθεια πρώτων υλών. 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA