Μενού
  • Α-
  • Α+

Πανικός επικρατεί στη Ρωσία μετά την απόφαση της Δύσης να επιβληθούν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω φόβων ότι οι νέες οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα bank run. Ανέφερε ότι «διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εξασφαλίσει τη λειτουργική συνέχεια του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Σύμφωνα με το BBC ο αποκλεισμός ρωσικών εταιρειών από το SWIFT, θα τους στερήσει την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το σύστημα. Αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα θα διαταράσσονταν σοβαρά. Οι τράπεζες που θα αποκλειστούν πρέπει πιθανότατα να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος στη λειτουργία τους. Ο αποκλεισμός σημαίνει δε περικοπή πολύτιμων εσόδων για τη ρωσική κυβέρνηση, που δεν μπορεί να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος RT και Sputnik από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Από το πρωί οι πολίτες τρέχουν να πάρουν χρήματα από τα μηχανήματα ATM, με τις εικόνες που δημοσιεύονται στα social media να προκαλούν αίσθηση. Οι ξένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για απειλή bank run, που δεν είναι τίποτε άλλο από την μαζική ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες λόγω του φόβου κατάρρευσης τους. Σημειώνεται ότι οι πιο γνωστοί τρόποι αποφυγής του φαινομένου είναι η προσωρινή απαγόρευση εκταμίευσης και η εγγύηση της ασφάλειας των καταθέσεων. Κάτι που οι Ρώσοι απεύχονται να ζήσουν. Τα παρακάτω βίντεο είναι μέσα από εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας. Σύμφωνα πληροφορίες τα χρήματα εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA