Μενού
  • Α-
  • Α+

Εδώ και μέρες ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν, όπου σταθεί και όπου βρεθεί κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση ως «συμμορία τοξικομανών και ναζί», δείχνοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κάλεσε μάλιστα ακόμη και τον ουκρανικό λαό να κάνει πραξικόπημα για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και κάπως έτσι να μπει τέλος στον πόλεμο. Φυσικά, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά το Κίεβο συνεχίζει να μάχεται και να αντιστέκεται με νύχια και με δόντια στη ρωσική εισβολή.  Σύμφωνα όμως με διεθνείς αναλυτές σε ουκρανικά ΜΜΕ, ο Πούτιν όταν εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε ένα απώτερο σχέδιο και αυτό δεν είναι άλλο από το να τοποθετήσει έναν «δικό» του πρόεδρο στην κεφαλή της χώρας, ο οποίος θα λειτουργεί ως «ανδρείκελο» στις επιταγές που θα του θέτει η Μόσχα.

Αυτός είναι ο... εκλεκτός του Κρεμλίνου

Και ποιος μπορεί να είναι ο «εκλεκτός» του Πούτιν για τη θέση του προέδρου... μαριονέτα; Με βάση όσα αναφέρουν ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, αυτός δεν είναι άλλος από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος προορίζει για διάδοχο του Ζελένσκι! Ο Γιανουκόβιτς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι φυγάς από τη χώρα του την Ουκρανία και βρίσκεται στη Λευκορωσία. Εχει καταδικαστεί από το ανώτατο Ουκρανικό δικαστήριο το 2019, σε φυλάκιση 13 ετών με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας»! Μάλιστα, όπως αναφέρει η ουκρανική «Pravda», που επικαλείται ανώνυμη πηγή, οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να τον ανακηρύξουν «Πρόεδρο της Ουκρανίας» και να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Spetsnaz: Αυτός είναι ο ρωσικός «δούρειος ίππος» του Πούτιν στην καρδιά του Κιέβου

Πώς θα γίνει η ανατροπή του Ζελένσκι

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να ετοιμάζει μια επιχείρηση για την επιστροφή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στη χώρα. Αυτό το σενάριο επιβεβαιώνει με άρθρο του και το περιοδικό Politico. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο ο Γιανουκόβιτς και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από ανώτατο δικαστήριο!

Αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και... φιλορώσος ο Γιανουκόβιτς

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι Ουκρανός πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανικής Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, ύστερα από την αποπομπή που αποφάσισε το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα κατέχει το αξίωμα του προέδρου της Ουκρανίας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή του, όπως προβλεπόταν από το σύνταγμα της χώρας. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει την πατρίδα του και ως πρωθυπουργός της από το Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2005, καθώς και από τον Αύγουστο του 2006 έως και τον Δεκέμβριο του 2007. Τον Νοέμβριο του 2013 ο Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπέρ μιας νέας δανειακής συμφωνίας διάσωσης με τη Ρωσία και στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι φονικές συγκρούσεις «Ευρωμαϊντάν»

Η απόφασή του οδήγησε στη διαμαρτυρία των φιλοευρωπαϊστών Ουκρανών, μέσω μαζικών διαδηλώσεων με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, οι οποίες έγιναν γνωστές με τον όρο «Ευρωμαϊντάν». Στους μήνες που ακολούθησαν, με συνεχείς προσπάθειες καταστολής των διαδηλωτών από την αστυνομία της χώρας, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε φονικές συγκρούσεις, με δεκάδες Ουκρανών να χάνουν τη ζωή τους. Τα γεγονότα οδήγησαν στην αντισυνταγματική καθαίρεση του Γιανουκόβιτς από το αξίωμα του προέδρου, στις 22 Φεβρουαρίου 2014. 

Ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο και κατέφυγε στο Χάρκοβο, αρνούμενος να παραιτηθεί και χαρακτηρίζοντας «πραξικόπημα» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μετά από αυτό, το Κοινοβούλιο κήρυξε τον Γιανουκόβιτς έκπτωτο και στη θέση του ανέλαβε χρέη προέδρου ο πρόεδρος της βουλής, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, μέχρι τις έκτακτες προεδρικές εκλογές.

Στις 24 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της «μαζικής δολοφονίας πολιτών»! Στις 28 Φεβρουαρίου μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη ρωσική πόλη Ροστόφ, κατά την οποία απήλλαξε τον εαυτό του από τις κατηγορίες και απέδωσε τις εγκληματικές ευθύνες στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA