Μενού
  • Α-
  • Α+

Για 11η ημέρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να έχουν εξαπολύσει την επίθεσή τους από τρεις κύριες κατευθύνσεις: βόρεια, νότια και ανατολικά. Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου είναι συνεχής και πλέον, σύμφωνα και με τους χάρτες που δημοσιεύει το BBC, έχουν αποκλείσει κάθε διέξοδο της Ουκρανίας προς την Αζοφική θάλασσα. Ωστόσο, θετική εξέλιξη είχαμε το πρωί της Κυριακής (6/3) που ανακοινώθηκε νέα κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη.

Τα ρωσικά στρατεύματα, όπως σημειώνει και το BBC, έχουν εισέλθει στην Ουκρανία και έχουν χτυπηθεί στόχοι από αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού. Το Σάββατο (5/3), τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς «σημαντικά υψηλότεροι».

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που Ουκρανοί σημαδεύουν με όπλο τον οπερατέρ του OPEN, Δημήτρη Αλεξάκη

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων έχουν περάσει, σύμφωνα με τον χάρτη του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, η Μαριούπολη, η Χερσώνα και μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο αγώνας για το Κίεβο

Οι ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν το Κίεβο από τα βόρεια έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες αφού αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, σημειώνει το βρετανικό Μέσο. Ωστόσο, σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου γύρω από το βασικό αεροδρόμιο Hostomel συνεχίστηκαν το Σάββατο. Αλλωστε η ημέρα σήμερα ξημέρωσε με την είδηση ότι οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη και το Κίεβο, έχοντας ήδη πάρει τον έλεγχο της πόλης Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς» σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί... Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Εχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι το μέτωπο μιας μεγάλης συνοδείας ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων παραμένει σε αυτήν την περιοχή και έχει σημειώσει μικρή πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Όμως οι αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη συνεχίστηκαν.

Στα ανατολικά, ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν τώρα με ταχείς ρυθμούς στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Αμυντικοί αναλυτές λένε ότι ο στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να τυλίξουν και τελικά να περικυκλώσουν την πόλη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Μαριούπολη βρίσκεται σε ανθρωπιστικό αποκλεισμό» λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» και ζητά να ανοίξει και πάλι νέος ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες (5/3) ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ ανέφερε ότι εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη είναι χωρίς νερό και ρεύμα.

Αναφερόμενος στις δραματικές ώρες που ζουν, τόνισε ότι ο κόσμος υποφέρει από το κρύο, ενώ σημείωσε ότι δεν λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και έχει σταματήσει και η υδροδότηση. Ο δήμαρχος κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης τους αμάχους μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα 50 λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. δήμαρχος και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση αμάχων».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα χτυπήματα των Ρώσων από τα βόρεια

Το Τσέρνιγκοφ στα βορειοανατολικά του Κιέβου, όπως αναφέρει το BBC, ήταν το αρχικό επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών να ωθήσουν νότια προς το Κίεβο. Η πόλη έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων, με αρκετές κατοικημένες περιοχές να έχουν μετατραπεί σε ερείπια, αλλά παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή.

Το ISW λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πόλη Sumy τις τελευταίες ημέρες, όπου οι ντόπιοι ανέφεραν σφοδρό βομβαρδισμό και απώλεια ισχύος.

Τα χτυπήματα από τα ανατολικά

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες. Μεγάλες κατοικημένες περιοχές στην πόλη έχουν πληγεί από βολές πυροβολικού, τις οποίες οι εισαγγελείς του ΟΗΕ διερευνούν τώρα ως πιθανό έγκλημα πολέμου.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναφέρθηκαν ότι εθεάθησαν στα περίχωρα της πόλης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αλλά μέχρι στιγμής ο ουκρανικός στρατός έχει κρατήσει την πόλη. Αναλυτές στο ISW λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να αποφάσισαν να μην καταλάβουν την πόλη προς το παρόν υπέρ της υποστήριξης άλλων προσπαθειών στην περιοχή.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν επίσης γύρω από το Ντόνετσκ, το οποίο έχει δεχθεί επίθεση από στρατεύματα που περνούν από το Μπέλγκοροντ στη δυτική Ρωσία. Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίοι ενδέχεται να βοηθήσουν μια ρωσική προέλαση. Η Ουκρανία πιστεύει ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επιθέσεις από τα νότια

Οι πιο σημαντικές περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη νότια Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης μεγάλης πόλης που έπεσε, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και πολλές άλλες πόλεις της περιοχής έχουν περικυκλωθεί. Στα ανατολικά, ανακοινώθηκε προσωρινή κατάπαυση του πυρός το Σάββατο στη Μαριούπολη, η οποία είναι περικυκλωμένη εδώ και αρκετές ημέρες, και στην κοντινή Volnovakha.

Το σχέδιο ήταν να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν στη Ζαπορίζια προς τα δυτικά κατά μήκος μιας συμφωνημένης διαδρομής, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε αφού και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι την παραβίασαν. Η Μαριούπολη είναι ένα βασικό λιμάνι και αν την κατακτήσουν οι Ρώσοι, θα δημιουργούσε μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και του εδάφους που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να πιέζουν βόρεια κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου σε μια προσπάθεια να διακόψουν τον ανεφοδιασμό στις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε επίσης από ρωσικά στρατεύματα την Παρασκευή (4/3) μετά από έντονη μάχη στο σημείο. Στα νοτιοδυτικά, το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι προελαύνουν επίσης στο Mykolayiv, ένα μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου

Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής. Οι πρόσφυγες, όπως αναφέρει το BBC, περνούν τα σύνορα προς γειτονικές χώρες στα δυτικά, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA