Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εκταφή πτωμάτων αμάχων από ομαδικούς τάφους στην ουκρανική πόλη Μπούκα, ξεκίνησαν την Παρασκευή (8/4) Ουκρανοί ιατροδικαστές, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στη Μπούκα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή σχεδόν 40 σορών, οι μισοί εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε ακόμη: War Calendar: Η νέα «Μπούκα» με δεκάδες νεκρούς άμαχους και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», δήλωσε στο Reuters. Συμπλήρωσε ότι οι ιατροδικαστές θα εργαστούν για να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι συνέβη σε όσους θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο. Οι ιατροδικαστές, ντυμένοι με λευκά ρούχα, κάλυψαν τους τάφους με πλαστικές μεμβράνες καθώς έπεφτε η βροχή. Από τότε που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είπε ότι περισσότεροι από 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 260-280 θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τα στοιχεία. Οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούκ έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη Δύση ως εγκλήματα πολέμου.

Πεσκόφ: Πετύχαμε τους στόχους μας, ίσως ολοκληρωθεί η επιχείρηση

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως αυτό που αποκαλεί ρωσική «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει στο «προβλέψιμο μέλλον», καθώς έχουν σχεδόν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι της και πως οι εργασίες γίνονται τόσο από τον ρωσικό στρατό όσο και από τους Ρώσους διαπραγματευτές για την ειρήνη! Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει πως ορισμένες χώρες που είχαν προσπαθήσει να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη θέση υπέστησαν πίεση στη χθεσινή ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο έπειτα από αναφορές για «σοβαρές και συστηματικές παραβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το σώμα.

Η... προτίμηση του Λαβρόφ στη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στο μέλλον, μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το ουδέτερο καθεστώς της. «Κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς, το ουδέτερο, μη πυρηνικό καθεστώς της θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Λαβρόφ. «Προτείναμε η Δημοκρατία της Λευκορωσίας να είναι εγγυήτρια χώρα». «Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες της διαδικασίας και του περιεχομένου της διαπραγμάτευσης. Θέλω απλώς να πω ότι, κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς, το καθεστώς ουδετερότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί γείτονες θα ήθελαν να δουν όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και μια σειρά από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ των εγγυητών της ασφάλειας.

Προτείναμε ότι η Λευκορωσία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεταξύ αυτών των εγγυητριών χωρών». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι επί του παρόντος όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους φάσματος των εγγυητών χωρών, τελούν υπό συντονισμό. Ακόμη, ανέφερε πως η Ρωσία θα επιδιώξει να επιτύχει όλα τα ζητήματα που έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις «δεν είναι εύκολες». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα μπορούσαν να γίνουν όχι μόνο στη Λευκορωσία, αλλά και σε άλλες χώρες. «Η Λευκορωσία είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αν και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία των αντιπροσωπειών και δεν αποκλείονται συναντήσεις σε άλλες χώρες, σε άλλους τόπους», τόνισε.

«Να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου Πούτιν και Λαβρόφ» 

Να πάνε σε δίκη για εγκλήματα πολέμου οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ ζητεί η Γερμανία διά στόματος του προέδρου της, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζητεί τη σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μεταδίδει το Reuters. «Όποιος έχει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις» δήλωσε ο Στάινμαϊερ. «Αυτό περιλαμβάνει και τους στρατιώτες. Αυτό περιλαμβάνει τους στρατιωτικούς διοικητές. Και φυσικά και εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη», είπε.

«Έχω δει αλλαγή στη ρωσική πολιτική, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν υπέθεσα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έβαζε σε κίνδυνο τη χώρα του καταστρέφοντάς την από πολιτικής και οικονομικής πλευράς για χάρη μιας αυτοκρατορικής τρέλας» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «απέτυχε» ο ίδιος να αποτρέψει την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη. «Παλιά, πίστευα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να φοβάται την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα ξέρω ότι η Ρωσία φοβάται τη διάδοση της δημοκρατίας, τη λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη», υπογράμμισε. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούκα ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» που αποσκοπούσε στην απαξίωση του ρωσικού στρατού και στη δικαιολόγηση νέων δυτικών κυρώσεων.

Συγκλονισμένοι Σολτς και Τζόνσον

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσαν συγκλονισμένοι από την πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο. Παράλληλα επιβεβαίωσαν, ότι στόχος των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία είναι ο τερματισμός του πολέμου, αλλά και η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Ακόμη, ο βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την αποστολή όπλων της χώρας του και της Γερμανίας στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφερόμενος στις εικόνες των νεκρών αμάχων, είπε: «H ευθύνη ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο», επισήμανε, ότι «δεν στέλνουμε μόνο χρήματα, αλλά και όπλα στην Ουκρανία» και κάλεσε εκ νέου τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο. «Ζητάμε τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα», είπε. Τόνισε ακόμη, ότι το ζητούμενο τώρα είναι η επιβολή «δραματικών» κυρώσεων στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τες εξαιρετικά αποτελεσματικές.  

Στη Μόσχα ως... όμηροι υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ 

Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία! Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους. Το CNN ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», τη ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA