Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αν κάτι ενώνει σήμερα τους λαούς που ζουν στην Ουκρανία, είναι μόνο ο φόβος για τις θηριωδίες των εθνικιστικών ταγμάτων». Αυτά είναι τα πρόσφατα λόγια του 70χρονου Νικολάι Πατρούσεφ, σκληροπυρηνικού επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Θεωρείται ο ενορχηστρωτής του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αυτός φέρεται να έπεισε τον Πούτιν ότι στη γείτονα χώρα υπάρχουν πολλοί νεοναζί. Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο άρρωστο, θεωρείται ο κορυφαίος αντικαταστάτης του στον «θρόνο». Βρίσκεται στις λίστες με τους Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις ήδη από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Εχασε τα πόδια της από νάρκη, παντρεύτηκε και χόρεψε με τον σύζυγό της

Γεννημένος το 1951 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), ο Πατρούσεφ είναι γιος ενός αξιωματικού του Σοβιετικού Ναυτικού που ήταν επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Αποφοίτησε από το Ναυπηγικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ το 1974 και αρχικά εργάστηκε ως μηχανικός στο γραφείο σχεδιασμού ναυπηγείων του Ινστιτούτου, αλλά πολύ σύντομα, το 1975, προσλήφθηκε από την KGB. Στη συνέχεια, ήταν αξιωματικός ασφαλείας της KGB στην πόλη του Λένινγκραντ και τελικά έγινε επικεφαλής της μονάδας κατά του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς της τοπικής KGB.

Τον Οκτώβριο του 1998, διορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής του FSB και επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ασφάλειας. Τον Απρίλιο του 1999 έγινε πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της FSB. Στις 9 Αυγούστου του ίδιου έτους, με διάταγμα του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν προήχθη σε Διευθυντή, αντικαθιστώντας τον στενό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δημόσια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δηλητηρίαση του 2006 του πληροφοριοδότη της FSB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, διαπίστωσε ότι «η επιχείρηση της FSB για τη δολοφονία του εγκρίθηκε πιθανώς από τον κ. Πατρούσεφ και επίσης από τον Πρόεδρο Πούτιν». 

Μετά την αποτυχία της συνωμοσίας του πραξικοπήματος του Οκτωβρίου 2016 στο Μαυροβούνιο, ο Πατρούσεφ αναφέρθηκε από ειδικούς, όπως ο Mark Galeotti, ως ο κύριος άνθρωπος του Κρεμλίνου για τα Βαλκάνια, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της ολοένα και πιο σκληρής προσέγγισης της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά και αυξανόμενης σημασίας στη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. 

Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης για τον εορτασμό της επετείου από το τέλος της Πολιορκίας του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πατρούσεφ είπε: «Δεν θέλουμε πόλεμο. Δεν το χρειαζόμαστε καθόλου».  Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, περιγράφοντας τους ισχυρισμούς ως «εντελώς παράλογους».

Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι 

«Αυτός (ο Ναβάλνι), αυτός ο τύπος, έχει επανειλημμένα παραβεί κατάφωρα τη ρωσική νομοθεσία. Έχει εμπλακεί σε απάτη σχετικά με μεγάλα χρηματικά ποσά. Και ως πολίτης της Ρωσίας πρέπει να φέρει την ευθύνη για την παράνομη δραστηριότητά του σύμφωνα με το νόμο», έλεγε μετά την καταδίκη του τον Ιανουάριο του 2021. «Η Δύση χρειάζεται αυτόν τον τύπο για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία, για κοινωνική αναταραχή, απεργίες και νέα Μαϊντάν», συνέχισε  αναφερόμενος στην επανάσταση του 2014 στην Ουκρανία που ανέτρεψε έναν πρόεδρο που υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2021 ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία αεροπορικώς και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων. Έπειτα από τη σύλληψή του ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2021.Ο Ναβάλνι ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιππότη για την Ελευθερία. Τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ για τους αγώνες του εναντίον της διαφθοράς στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2021.

https://www.instagram.com/p/CdGFquerhsx/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι κυρώσεις και το μίσος για τις ΗΠΑ 

«Ο Πατρούσεφ είναι το μεγαλύτερο γεράκι, πιστεύοντας ότι η Δύση προσπαθεί να κατακτήσει τη Ρωσία εδώ και χρόνια», λέει ο Ben Noble, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρωσικής Πολιτικής στο University College του Λονδίνου.  Κατά τη διάρκεια μιας παράξενης συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, τρεις ημέρες πριν από την εισβολή, ο Πατρούσεφ προώθησε την άποψή του ότι ο μεγαλύτερος στόχος των ΗΠΑ ήταν η διάλυση της Ρωσίας.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία , ο Πατρούσεφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Ρωσία. Τον Απρίλιο του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε αυτόν και σε άλλους 23 Ρώσους υπηκόους.  Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 , οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του. 

Και οι γιοι του Πατρούσεφ έτοιμοι για την εξουσία 

Ο μεγαλύτερος γιος του, Ντμίτρι  είναι τραπεζίτης και Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας από τις 18 Μαΐου 2018. Ο μικρότερος γιος του, ο Αντρέι, αποφοίτησε το 2003 από την Ακαδημία FSB όπου σπούδασε νομικά με τον συμμαθητή του Πάβελ Φράντκοφ, ο οποίος είναι γιος του Μιχαήλ Φράντκοφ και έχει εργαστεί σε ηγετικούς ρόλους στην Gazprom Neft. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA