Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απόφαση για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εντός έξι μηνών πήρε η Ευρώπη, με την πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει και έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ωστόσο, οι 27 φαίνεται πως είναι πλήρως διχασμένοι, καθώς τουλάχιστον τέσσερις χώρες ζητούν είτε εξαίρεση από το εμπάργκο είτε μεταβατική περίοδο δύο και τριών χρόνων. Το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά, την ώρα που η Μόσχα απαντά πως οι κυρώσεις εναντίον της είναι δίκοπο μαχαίρι και απειλεί πως το κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες θα αυξηθεί πολύ.

Διαβάστε ακόμη: Αντριου Πόππας: Ο Ελληνοαμερικανός που έγινε νέος αρχηγός του Στρατού των ΗΠΑ

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε το θέμα της εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Και ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα είναι εύκολο γιατί ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται έντονα από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλώς να το κάνουμε. Έτσι σήμερα προτείνουμε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα είναι... Αυτή θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής όλου του ρωσικού πετρελαίου, μέσω θαλάσσης κι αγωγών, αργού και διυλισμένου ρωσικού πετρελαίου» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - μια σταδιακή μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες. Το θέμα δεν είναι νέο, η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία συζητείται εδώ και καιρό και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάννις. 

Η πρόταση της Κομισιόν δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ουγγαρία, χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση και ζητούν είτε εξαίρεση από τις κυρώσεις, ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.  Η Ουγγαρία δεν θα συμβιβαστεί με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τη σημερινή του μορφή, επειδή είναι «κατά της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

«Η πρόταση εκ μέρους των Βρυξελλών προτείνει ότι θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η συντομότερη περίοδος και ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτό, οι εταιρείες πετρελαιοειδών μας το έχουν ξεκαθαρίσει — είναι τρία έως πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ζόλταν Ο Κόβατς, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, την Τετάρτη στην Ελένη Γκιόκο και το CNN. "Η ουσία της λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι η συναίνεση... Εμείς υποστηρίζουμε και λέμε στις Βρυξέλλες και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ότι για λογαριασμό της Ουγγαρίας, απλά δεν μπορεί να γίνει όπως θέλουν". «Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιαρτο. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας 

Το έκτο πακέτο περιλαμβάνει την πρόσθετη καταχώριση στη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών και απαγόρευση μετάδοσης τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. 

«Βγάζουμε έξω από το σύστημα SWIFT την τράπεζα Σερμπανκ. Η Σερμπανκ είναι μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Κατέχει περίπου το 37% του συνόλου του τραπεζικού τομέα. Επίσης, θα βγάλουμε έξω από το σύστημα SWIFT δύο άλλες μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.  Την ίδια ώρα η Ρωσία απαντά πως οι κυρώσεις θα βλάψουν και τους ίδιους τους Ευρωπαίους. 

«Οι κυρώσεις των Ευρωπαίων είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ προσπαθούν να μας προκαλέσουν ζημιά, αντιμετωπίζουν κι αυτό υψηλό τίμημα. Και πληρώνουν ήδη αυτό το τίμημα, και το κόστος των κυρώσεων για τους για τους Ευρωπαίους αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμιτρι Πέσκοφ.  Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA