Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόλις την περασμένη Παρασκευή αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης εκτιμούσαν πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες. Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ. Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε. Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

Στο ίδιο πνεύμα, χθες, οι New York Times, έκαναν μια μεγάλη ανάλυση σχετικά με τους πονοκεφάλους του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ του αναγνώρισαν και το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει έναντι των αντιπάλων του. Ο Πούτιν προσπαθεί να κυριαρχήσει σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από το ανατολικότερο τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα, μέχρι τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς το 2014.

Διαβάστε ακόμη: «Η μεγαλύτερη πλαστογράφηση που έγινε ποτέ»: Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν τους Ρώσους για «παραποίηση της πραγματικότητας» στη Μαριούπολη

Τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν ήδη μεγάλα τμήματα του Ντονμπάς, έχοντας μάλιστα σημειώσει και μια κάποια πρόοδο εκεί πρόσφατα. Πλην όμως και αυτή η πρόοδος υπήρξε μάλλον «μέτρια», ενώ παράλληλα και η Ουκρανία έχει από την άλλη πλευρά επίσης καταφέρει να ανακαταλάβει εδάφη με στρατηγική αξία όπως το Χάρκοβο). «Η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς σίγουρα δεν ήταν τόσο δραματική αναφορικά με τα κέρδη που εκείνη έχει επιφέρει όσο πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να είναι», δηλώνει από την πλευρά του ο ανταποκριτής των New York Times στην Ουκρανία Μάικλ Σουίρτς.

Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, παράλληλα, πως η Ρωσία φαίνεται να έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου το ένα τρίτο των στρατευμάτων που έχει στείλει στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα όμως έτσι να χάσει και ένα μέρος της δυναμικής που είχε στην περιοχή του Ντονμπάς όπου έχει πλέον μείνει σημαντικά πίσω και στο χρονοδιάγραμμα όσων θα ήθελε να επιτύχει.

Η Ρωσία προσπαθεί πλέον να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς, αποκτώντας τον έλεγχο μιας μικρής έκτασης γης κάθε εβδομάδα προτού φτάσει στο σημείο κάποια στιγμή να ελέγχει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Ουκρανίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Πούτιν

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των New York Times εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφερνε να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, θα μπορούσε εν συνεχεία να επιχειρήσει να προσαρτήσει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας. Πολλοί Ουκρανοί μάλιστα φοβούνται, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα , ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν από την πλευρά τους να δεχθούν μια τέτοια διευθέτηση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Πούτιν παραμένει η υπεροχή του σε πόρους, σύμφωνα με τους Times. Η Ρωσία έχει περισσότερους στρατιώτες και περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία. Η Δύση έχει μεν περιορίσει αυτό το ρωσικό πλεονέκτημα στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να καταστρέψουν ένα μέρος αυτού του εξοπλισμού.

Το μοναδικό αγκάθι σε όλο αυτό είναι πως από τις μάχες μέχρι τώρα είναι πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει πολλούς άντρες και με δεδομένο πως στον πόλεμο δεν συμμετέχουν κληρωτοί αν συνεχιστουν οι απώλειες με τους ίδιους ρυθμούς θα πρέπει να επιστρατευτούν αρκετοί, ωστε, να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται. Για να αρχίσει να στρατολογεί νέες δυνάμεις, ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να παραδεχθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι, στην πραγματικότητα, πόλεμος και όχι απλώς μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που θα σήμαινε όμως ότι αυτή η ειδική στρατιωτική επιχείρηση δεν πήγε καλά για τη Μόσχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA