Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ υποδέχεται τα φέρετρα των 5 Τούρκων στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης από μέλη του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Ο Ερντογάν βγάζει λεφτά στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να δραπετεύσει» λέει ο Κιλιτσντάρογλου

Τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα εκτός από το κλίμα έντασης, που επαναφέρει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλλιεργεί ξανά πολεμικό κλίμα στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενεργοποιώντας τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας.

Η στρατηγική αυτή υιοθετείται σε μία χρονική στιγμή που το πραγματικό πρόβλημα του μέσου Τούρκου πολίτη δεν είναι άλλο από την Οικονομία, με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλύπτει σχέδιο διαφυγής του Τούρκου προέδρου, βάσει του οποίου μεταφέρει ιλιγγιώδη ποσά στο εξωτερικό, φοβούμενος την επερχόμενη εκλογική ήττα του.  

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η δύναμη της εικόνας με τις τιμές που αποδίδονται από την τουρκική ηγεσία στα νέα θύματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, επιχειρείται να αξιοποιηθεί από το καθεστώς Ερντογάν. Στόχος να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα περί του διακηρυγμένου πολέμου κατά της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του βέτο, που έχει τεθεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αφορμή υποτιθέμενες σχέσεις των χωρών αυτών με το τρομοκρατικό δίκτυο, όπως το αποκαλεί η γείτονα, του PKK

Βέβαια, αυτό, που αποκρύπτει συστηματικά η Τουρκία είναι το προφανές, ότι δηλαδή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ συνιστούν μία ωμή εισβολή σε δύο άλλες χώρες και μία ξεκάθαρη παραβίαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης.

Κατά τη επίσκεψη του στα σύνορα με το Ιράκ όπου και επιθεώρησε τις τουρκικές δυνάμεις ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες πήραν εκδίκηση για το θάνατο των 5 συναδέλφων τους εξουδετερώνοντας περισσότερους από 100 τρομοκράτες. Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει εντείνει τις προληπτικές, όπως της χαρακτηρίζει, στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.

Μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ καταστρέφοντας σπηλιές και σήραγγες, ενώ ειδικές δυνάμεις έχουν μεταφερθεί στην περιοχή με στόχο να εξαλειφθούν οι ασφαλείς ζώνες της οργάνωσης και να περιοριστεί η ικανότητα της να αναλάβει δράση εντός της Τουρκίας.

Στο διασυνοριακό νέο δόγμα ασφαλείας της Αγκυρας πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που επιφέρουν πλήγματα και μεγάλες απώλειες μεταξύ αμάχων στις κουρδικές περιοχές-στόχους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σημαντικές όμως είναι και οι απώλειες της Τουρκίας, μιας χώρας που έχει καταδικάσει για «τρομοκρατία» και κρατά από το 2016 φυλακισμένο τον ηγέτη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές του 2014 κατέλαβε την Τρίτη θέση λαμβάνοντας ποσοστό 9,77%

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA