Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη είναι πιθανόν να έρθει πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων! Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να έστειλε το μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά αύξησε τις φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όξυνση της ενεργειακής κρίσης...

Είναι ενδεικτικό πως ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας στο γερμανικό Spiegel προειδοποίησε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις καυσίμων μέσα στο καλοκαίρι, λόγω των μεγάλων πιέσεων στις αγορές πετρελαίου. «Όταν ξεκινήσει η κύρια περίοδος διακοπών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ζήτηση καυσίμων θα αυξηθεί. Τότε θα μπορούσαμε να δούμε ελλείψεις: για παράδειγμα σε ντίζελ, βενζίνη ή κηροζίνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», είπε ο Μπιρόλ και προειδοποίησε ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι «πολύ μεγαλύτερη» από τα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του 1970 και ότι θα διαρκέσει περισσότερο! «Τότε επρόκειτο μόνο για το πετρέλαιο. Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο Μπιρόλ στο Spiegel.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά του Πούτιν – Στη λίστα και ο Πατριάρχης Κύριλλος

Σκληρή κριτική στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί το Reuters Breakingνiews το οποίο με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε πως «η άνιση εφαρμογή του πιο ισχυρού εργαλείου κυρώσεων που διαθέτει η ΕΕ είναι έκτρωμα. Αυτή η επιλογή θα επιβαρύνει επίσης τους καταναλωτές με ακόμα υψηλότερους λογαριασμούς»!

Η ΕΕ εισάγει μέχρι σήμερα 3 έως 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Rystad Energy. Η αντικατάσταση του 75% αυτής της ποσότητας με πετρέλαιο Brent, το οποίο τιμάται 120 δολάρια ανά βαρέλι, συνεπάγεται πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων το μήνα. Το εμπάργκο αφορά το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης, και αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα του πετρελαίου που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι το πετρέλαιο μέσω αγωγών. Η εξαίρεση των αγωγών ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος της Ουγγαρίας και ο Βίκτορ Όρμπαν δεν κρύβει την ικανοποίησή του. «Το ολικό εμπάργκο θα ήταν σαν πλήγμα ατομικής βόμβας αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

«Έκπτωση» ακόμα και τα 50 δολάρια το βαρέλι κάνει η Ρωσία

Η «απάντηση» της Ρωσίας στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν... οι εκπτώσεις! Η Μόσχα ανακοίνωσε οτι, πλέον, πουλάει το βαρέλι 73,24 δολάρια, τη στιγμή που οι αγορές διαπραγματεύονται τον «μαύρο χρυσό»  ακόμα και πάνω από τα  120 δολάρια το βαρέλι!

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας είπε χθες ότι το ρωσικό αργό τύπου Ουραλίων επωλείτο προς 73,24 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα Απριλίου ως τα μέσα Μαΐου, δηλαδή περίπου 32% χαμηλότερα από το πετρέλαιο τύπου Brent για εκείνο το διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει πολύ τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία προχωρούν σε μεγάλες αγορές αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα έτοιμα προϊόντα, όπως η βενζίνη και το ντίζελ. 

Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι και σε κανονικές συνθήκες, το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται φθηνότερα από το τύπου Brent, αλλά αυτή τη φορά η διαφορά στην τιμή είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο συνήθως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA