Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα βρετανικά νοικοκυριά θα δουν τον μέσο λογαριασμό ρεύματος να εκτινάσσεται στις 3.554 λίρες (4.197 €) ετησίως τον Οκτώβριο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει το ανώτατο όριο στις τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Cornwall Insight.  

Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας: «Κοντά στα 2 δισ. ευρώ η επιδότηση για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο» - Προβληματισμός για τους επόμενους μήνες

Η πρόβλεψη επιβεβαιώνει άλλες πρόσφατες εκτιμήσεις ότι οι λογαριασμοί θα αυξηθούν περίπου 80% αυτόν τον χειμώνα σε σύγκριση με τις τιμές τον Απρίλιο. Οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.300 λίρες ετησίως τον Απρίλιο του επόμενου έτους (6.300 ευρώ), μια τεράστια αύξηση σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις. Οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στηρίζουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών τον περασμένο μήνα. Αυτό εντείνει μια κρίση κόστους ζωής και εντείνει την πίεση για την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Ofgem θα ανακοινώσει την Παρασκευή μια αύξηση στο λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών της χώρας, το οποίο ρυθμίζει πόσο μπορούν οι προμηθευτές να χρεώνουν τα νοικοκυριά ανά μονάδα ενέργειας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ofgem προειδοποίησε ότι ένας δύσκολος χειμώνας ήταν μπροστά χωρίς εύκολες απαντήσεις για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου αύξησης των τιμών.

Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν προτείνει πάγωμα των λογαριασμών στο σημερινό επίπεδο, ενώ πολλοί από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας έχουν υποστηρίξει μια παρόμοια πρόταση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα κάνει τίποτα ουσιαστικό έως ότου αναλάβει καθήκοντα νέος πρωθυπουργός στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εφιαλτική πρόβλεψη της Citi για πληθωρισμό 18%

Παράλληλα, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Βρετανία αναμένεται να φθάσει το 18% -εννιά φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας - στις αρχές του 2023, ανέφερε σήμερα ένας οικονομολόγος της τράπεζας Citi, αναθεωρώντας για άλλη μια φορά την πρόβλεψή του υπό το φως της πιο πρόσφατης εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

«Το θέμα είναι τώρα ποια πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία», αναφέρει ο Μπέντζαμιν Ναμπάρο σε ένα σημείωμα προς πελάτες της τράπεζας. Η πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν για τελευταία φορά πάνω από το 18% το 1976.

Απεργία στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας - Φόβοι για «έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σε οκταήμερη απεργία έχουν κατέλθει από την Κυριακή 1.900 εργαζόμενοι στο λιμάνι του Φέλιξστοου, στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Βρετανίας. Οι απεργοί, μέλη του συνδικάτου Unite, διεκδικούν καλύτερες απολαβές εν μέσω της κρίσης που προκαλεί στα βρετανικά νοικοκυριά το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Η οκταήμερη κινητοποίηση, που άρχισε χθες, Κυριακή 21/8 «θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα το απόγευμα, αν η εργοδοσία δεχθεί να μας συναντήσει για αληθινές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Μόρτον, επικεφαλής του εφοδιαστικού κλάδου του συνδικάτου. Αν όμως αυτό δεν γίνει «η εφοδιαστική αλυσίδα θα υποστεί σοβαρές διαταραχές. Είναι μία από τις λυπηρές συνέπειες τέτοιων καταστάσεων», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Είναι η πρώτη απεργία που γίνεται από το 1989 στο λιμάνι αυτό, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το χρόνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA