Μενού
  • Α-
  • Α+

Οποιος περίμενε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έκανε ένα βήμα πίσω αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαψεύσθηκε πλήρως. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τελικά το πολυαναμενόμενο διάγγελμα όμως αντί να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι για το τέλος των εχθροπραξιών, γκρέμισε κάθε γέφυρα που θα μπορούσε να έχει οικοδομηθεί. Ανακοίνωσε επιστράτευση που σημαίνει πως ρίχνει στη μάχη ακόμη 300.000 εφέδρους Ρώσους, έβαλε στο τραπέζι τα πυρηνικά όπλα κάνοντας λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό της Δύσης» και την ίδια στιγμή ύψωσε κι άλλο το δάκτυλο λέγοντας ξεκάθαρα πως θα χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που έχει η Ρωσία στο οπλοστάσιό της, αν νιώσει πως απειλείται. Μάλιστα φρόντισε να συνοδεύσει την απειλή του με την έκφραση «δεν μπλοφάρω» θέλοντας έτσι να δείξει πως είναι αποφασισμένος για τις επόμενες κινήσεις του.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία - Καταγγέλλει ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του κι απειλεί με πυρηνικά

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον λαό μας - αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει». Η μερική επιστράτευση κλιμακώνει σημαντικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε μια περίοδο που, όπως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ουκρανική αντεπίθεση που ανάγκασε τα στρατεύματά της να υποχωρήσουν και να παραδώσουν κάποια κατεχόμενα εδάφη. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή του 5.937 Ρώσοι στρατιώτες.

Παράλληλα ο Πούτιν κατηγόρησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι ηγετικά κράτη του ΝΑΤΟ έκαναν δηλώσεις για «τη δυνατότητα χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, πυρηνικών όπλων, κατά της Ρωσίας». «Σε όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας διαθέτει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής και ορισμένα πιο σύγχρονα από αυτά των χωρών του ΝΑΤΟ» ανέφερε στο μήνυμά του.

Κύμα αντιδράσεων για τις εξαγγελίες Πούτιν

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε στο Reuters ότι η επιστράτευση στη Ρωσία ήταν ένα προβλέψιμο βήμα που θα αποδειχτεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές και υπογράμμισε ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας.

«Ενα ακόμη κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία» χαρακτήρισε τη απόφαση για την επιστράτευση ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και συνέχει πως «το οποίο φυσικά θα συζητήσουμε πολιτικά σχετικά με το πώς θα απαντήσουμε».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Τα πλαστά δημοψηφίσματα και η επιστράτευση είναι σημάδια αδυναμίας, ρωσικής αποτυχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την αξίωση της Ρωσίας για δήθεν προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί» ήταν το μήνυμα της Μπρίτζετ Μπρινκ, Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, .

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την πλευρά του ο Βρετανός γραμματέας Αμυνας, Μπεν Γουάλας, υποστήριξε: «Η αθέτηση των υποσχέσεών του από τον Πούτιν να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού του και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας, αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει». Ενώ από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα έκανε λόγο για «μια προσπάθεια περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία είναι ο μόνος επιτιθέμενος».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την πλευρά της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να προτρέπει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις ώστε να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA