Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην προετοιμασία και στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συμφώνησαν να προχωρήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άτυπο συμβούλιό τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζουζέπ Μπορέλ, μερικές ώρες μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: Τσουνάμι εξελίξεων φέρνει η επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν - Ανησυχία στη Δύση

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ είπε πως οι 27 έλαβαν την πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κλαδικές και ατομικές κυρώσεις. Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν επίσης να συνεχιστούν οι προμήθειες όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοσέπ Μπορέλ, είπε ότι η ανακοίνωση του Πούτιν -η οποία περιελάμβανε κινήσεις για προσάρτηση ουκρανικού εδάφους και απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση της Ρωσίας- δείχνει πανικό και απόγνωση «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών για να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν.

Αφού ενημερώθηκαν από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, οι υπουργοί συμφώνησαν να αναθέσουν στις ομάδες τους να προετοιμάσουν ένα όγδοο πακέτο κυρώσεων που θα στόχευε «πιο σχετικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας και θα συνεχίσει να στοχεύει άτομα που ευθύνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία». Η διατήρηση της ενότητας μεταξύ των 27 για ένα πακέτο κυρώσεων μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει σκληρά την Ευρώπη. Η Ουγγαρία την Τρίτη απέρριψε την ιδέα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τελικά το πολυαναμενόμενο διάγγελμα όμως αντί να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι για το τέλος των εχθροπραξιών, γκρέμισε κάθε γέφυρα που θα μπορούσε να έχει οικοδομηθεί. Ανακοίνωσε επιστράτευση που σημαίνει πως ρίχνει στη μάχη ακόμη 300.000 εφέδρους Ρώσους, έβαλε στο τραπέζι τα πυρηνικά όπλα κάνοντας λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό της Δύσης» και την ίδια στιγμή ύψωσε κι άλλο το δάκτυλο λέγοντας ξεκάθαρα πως θα χρησιμοποιήσει κάθε όπλο που έχει η Ρωσία στο οπλοστάσιό της, αν νιώσει πως απειλείται. Μάλιστα φρόντισε να συνοδεύσει την απειλή του με την έκφραση «δεν μπλοφάρω» θέλοντας έτσι να δείξει πως είναι αποφασισμένος για τις επόμενες κινήσεις του.

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον λαό μας - αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει». Η μερική επιστράτευση κλιμακώνει σημαντικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε μια περίοδο που, όπως αναφέρει το Reuters, η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ουκρανική αντεπίθεση που ανάγκασε τα στρατεύματά της να υποχωρήσουν και να παραδώσουν κάποια κατεχόμενα εδάφη. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή του 5.937 Ρώσοι στρατιώτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA