Μενού
toyrkia - seismos
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από τη στιγμή, που ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ, προκάλεσε μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τις 41.000, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί (σ.σ. ο αριθμός των νεκρών) ραγδαία μετά και την απόφαση των Αρχών να διακόψουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, με εξαίρεση τις επαρχίες του Καχραμανμαράς και του Χατάι. Στις δονήσεις αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετασεισμική ακολουθία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι υπάρχει φόβος για μετασεισμούς ακόμα και 7 Ρίχτερ. Ενδεικτική της κατάστασης, που περιέγραψε ο κ. Λέκκας, είναι οι μετασεισμοί που σημειώνονται στην Τουρκία και καταγράφονται στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνουν χώρα, που αγγίζουν τα 4,4 Ρίχτερ. Ο κ. Λέκκας έκανε, παράλληλα, αναφορές και στον συνολικό αριθμό των νεκρών της ανθρωπιστικής τραγωδίας, αρκετοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια «χάρτινων κτηρίων», σημείωνοντας ότι ο ακριβής αριθμός των απωλειών δε θα γίνει ποτέ γνωστός.

«Η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά πάμε προς ένα αρνητικό σενάριο που είναι οι 100.000 νεκροί. Βέβαια ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μέσα από αυτή την καταστροφή. Δεν θα υπάρχουν κάποιοι να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια περιοχή η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Για ένα χρόνο θα έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία. Και πιθανότατα να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Τρεις μέρες μετά τον σεισμό και μετά τις διασωστικές ενέργειες αποστολή μας ήταν να δούμε την έκταση και την ένταση της καταστροφής. Με έναν πρώτο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι 250.000 κτίρια από τη Λατάκια της Συρία ως τη Μαλάτεια της Τουρκίας έχουν καταστραφεί και με απλές αναγωγές είχαμε πει την τρίτη μέρα του σεισμού ότι θα θύματα του σεισμού θα ξεπεράσουν τις 50.000» τόνισε.

Τι είπε για τους σεισμούς του Σαββάτου στην Ελλάδα

Όσον αφορά στις δονήσεις, το Σάββατο, 4,6 Ρίχτερ στο Ιόνιο και 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Στους σεισμούς αυτούς δεν έπρεπε καν να αναφερόμαστε, ανήκουν στη συνήθη σεισμικότητα. Δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, αλλά ούτε και οι σεισμοί που έγιναν το Σάββατο σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν κάποια σχέση. Επειδή προηγήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία αυτοί οι σεισμοί προκαλούν κάποιο μικρό ενδιαφέρον που πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει» τόνισε ειδικότερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.