Μενού
maria tsalla
Μαρία Τσάλλα | Facebook
  • Α-
  • Α+

Τους ανθρώπους που αποτελούσαν στην Ελλάδα το δίκτυο υποστήριξης της ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα αναζητούν οι ελληνικές αρχές. Εκτιμάται πως πριν φτάσει στη χώρα μας το 2018 είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια με ποια στοιχεία ταυτότητας θα κυκλοφορεί, πως θα αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και πως θα κρύψει τα ίχνη της κάνοντας μεταδημότευση σε μια περιοχή της επαρχίας.

Οι άνθρωποι αυτοί ενδεχομένως να τη βοήθησαν και να «αποδράσει» από την Ελλάδα τον Ιανουάριο καθώς δεν θα μπορούσε να πάει απευθείας από την Αθήνα στη Μόσχα λόγω της διακοπής της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των ερευνών τα στελέχη της ΕΥΠ ανακάλυψαν έναν δικηγόρο, ρωσικής καταγωγής, που είχε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και πριν δυο χρόνια απεβίωσε από παθολογικά αίτια.

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθησε την κατάσκοπο να αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα για τη διαμονή και εργασία της στην Ελλάδα όπως ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να εγγραφεί στα δημοτολόγια Αμαρουσίου. Ο συγκεκριμένος φέρεται να ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της κατασκόπου και ενός δικηγόρου από το Αλιβέρι ενώ ήταν και φορολογικός αντιπρόσωπος για άλλα 22 με 23 άτομα με καταγωγή από τη Ρωσία. Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο δικηγόρος γνώριζε εξ αρχής πως βοηθούσε μια κατάσκοπο ή εάν τον είχαν εξαπατήσει άνθρωποι του δικτύου υποστήριξης της «Μαρίας Τσάλλα».

Επίσης τα στελέχη της ΕΥΠ εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε κίνηση της κατασκόπου. Ερευνούν ποιοι υπάλληλοι ενεπλάκησαν τόσο στην εγγραφή στο δημοτολόγιο Αμαρουσίου όσο και στην μεταδημότευση. Επίσης στην ΕΡΤ μίλησε στενός της φίλος, τον οποίο γνώρισε το 2018, με τον ερχομό της στην Ελλάδα και όπως είπε αισθάνθηκε σοκ όταν έμαθε ποια ήταν η «Μαρία» με την οποία συνομιλούσε. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Νίκλαν, σύμβουλο θεμάτων ασφαλείας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS ο σκοπός και ο στόχος της Τσάλλα δε θα γίνει ποτέ γνωστός.

«Εκείνο που δεν πρόλαβε να γίνει, είναι να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Θεωρητικά δεν πρόλαβε να κάνει πάρα πολλά, γιατί δεν είχε τα έντυπα που χρειαζόταν να δώσει στους ανθρώπους που ήθελε». Σύμφωνα με πληροφορίες, η 35χρονη είχε επιλέξει για το ελληνικό της όνομα, ένα πολύ συνηθισμένο επίθετο της περιοχής από την οποία έλεγε ότι κατάγεται, το Αλιβέρι Ευβοίας, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες. Mάλιστα προκειμένου να εγγραφεί στον δήμο και να μπορέσει να βγάλει ταυτότητα έπρεπε να δηλώσει διεύθυνση κατοικίας, πράγμα στο οποίο τη διευκόλυνε ο δικηγόρος ο οποίος φαίνεται να την έχει βοηθήσει.

Επίσης το σπίτι στο οποίο έλεγε ότι έμεινε, στο οποίο δεν εμφανίστηκες ποτέ, ανήκε σε γυναίκα η οποία φαίνεται να έχει φιλικές σχέσεις με τον συγκεκριμένο δικηγόρο, ενώ το συμβόλαιο για τη μίσθωση δεν υπογράφηκε ποτέ.