Μενού
estiatoria-psyri
Το εβραϊκό εστιατόριο «στόχος» | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας είχαν σχεδιάσει κύκλωμα τρομοκρατών που εξαρθρώθηκε από την ΕΥΠ και την Αστυνομία σε συνεργασία με τις ισραηλινές Αρχές. Στόχος ήταν ένα πασίγνωστο εβραϊκό εστιατόριο, στο οποίο συχνάζουν επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας, ωστόσο, οι δύο Πακιστανοί που ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας του κυκλώματος, του οποίου ο «εγκέφαλος» φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ήδη στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Μοσάντ είχε πάρει μέρος στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το κύκλωμα. «H υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που ματαιώθηκε με επιτυχία από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια του Ιράν να προωθήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

«Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην προετοιμασία πληροφοριών της υποδομής, στις μεθόδους λειτουργίας και στη σύνδεση με το Ιράν. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρέος ιρανικού δικτύου που λειτουργεί από το Ιράν σε πολλές χώρες», τονίζει επίσης. Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως: «Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται λόγω του ρόλου της συνεχώς για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ιράν σε όλο τον κόσμο».

Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, με μήνυμά του στο Twitter ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΥΠ, για την αποτροπή του τρομοκρατικού χτυπήματος. «Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα». Με τη σειρά του, και ο Κοέν στράφηκε κατά του Ιράν στο μήνυμά του. «Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος», έγραψε χαρακτηριστικά.

Το προφίλ των δύο τρομοκρατών 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες τρομοκράτες ηλικίας 27 - 29 ετών είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα από την Ορεστιάδα ενώ απασχολούνταν κυρίως σε οικοδομικές εργασίες σε καταστήματα και σε εποχικές εργασίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάζευαν ελιές σε χωράφια σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Διέμεναν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και αρχικά προσήχθησαν με το πρόσχημα ότι ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στη χώρα μας. Στο δωμάτιο τους βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα και στικάκια τα οποία έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 30χρονος από το Πακιστάν που βρίσκεται στο Ιράν είχε έρθει σε επαφή αρχικά με τον έναν εκ των δυο συμπατριωτών του και στη συνέχεια στην υπόθεση ενεπλάκη και ο δεύτερος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι τρεις Πακιστανοί γνωρίζονταν από παλιά. Αρχικά τους έστειλε ένα σημείωμα στο οποίο τους υποδείκνυε τον «στόχο» τους ζητώντας τους να το βιντεοσκοπήσουν και να του αποστείλουν οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να προετοιμαστεί μια ένοπλη επίθεση. Οταν του απάντησαν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν οπλισμό και τους στείλει εκρηκτικά τότε τους αντιπρότεινε να κάνουν επίθεση με αέριο ακόμα και να μπουν στην κουζίνα της επιχείρησης και να προκαλέσουν έκρηξη. Επιπλέον από τις συνομιλίες που έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκύπτει ότι επρόκειτο να προχωρήσουν σε δολοφονίες χωρίς να έχουν εξακριβωθεί τα πρόσωπα – στόχοι και μάλιστα για τις «υπηρεσίες» τους θα έπαιρναν από 10.000 – 15.000 ευρώ έκαστος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA