Μενού
astynomia-zografou
Αστυνομικοί στην πανεπιστημιούπολη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση των δύο Πακιστανών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ και της Αστυνομίας, προέκυψε πως οι δύο άνδρες ηλικίας 27 και 29 ετών σχεδίαζαν να επιτεθούν σε εβραϊκό εστιατόριο στην «καρδιά» της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή. Από την έρευνα των Αρχών προέκυψε πως οι δύο άνδρες έπαιρναν εντολές από έναν 30χρονο πακιστανικής καταγωγής που βρίσκεται στο Ιράν και σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN φέρεται να έχει επαφές με τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

Ο 30χρονος έδινε εντολές για τρομοκρατικά και στο τελικό στάδιο ήταν το χτύπημα στο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο 30χρονος προέτρεπε τους δύο συλληφθέντες  να στρατολογήσουν άτομα για να προβούν σε δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα, υποσχόμενος αμοιβές 15.000 ευρώ. Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» έγραφε στα μηνύματα «να σκοτώσουμε δύο, να σκοτώσουμε τρεις, να σκοτώσουμε όσους μπορούμε». Επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα δίκτυο στην Ελλάδα που θα πραγματοποιούσε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οσον αφορά το εστιατόριο, σύμφωνα με το OPEN, πίεζε τους συλληφθέντες να προβούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην επίθεση: «γιατί καθυστερείτε; Γιατί δεν προχωράτε τα χτυπήματα; Εάν δεν καταφέρετε να βρείτε τα όπλα προχωρήστε σε χτύπημα με μαχαίρια». Επίσης για την επίθεση «μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα για να το γαζώσετε ή ακόμα και χειροβομβίδες ή εκρηκτικά», έγραφε στο WhatsApp. Οταν οι συλληφθέντες είπαν πως δεν μπορούν να βρουν όπλα τους προέτρεψε να επισκεφτούν το εστιατόριο όταν θα έχει κόσμο και να βάλουν φωτιά με φιάλες προπανίου. 

Πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως οι τρεις Πακιστανοί γνωρίζονταν από παλιά. Αρχικά ο 30χρονος έστειλε στους κατηγορούμενος στο οποίο τους υποδείκνυε «στόχο», ζητώντας τους να βιντεοσκοπήσουν και να αποστείλουν οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να προετοιμαστεί μια ένοπλη επίθεση.

Το προφίλ των δύο τρομοκρατών 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες τρομοκράτες ηλικίας 27 - 29 ετών είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα από την Ορεστιάδα ενώ απασχολούνταν κυρίως σε οικοδομικές εργασίες σε καταστήματα και σε εποχικές εργασίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάζευαν ελιές σε χωράφια σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Διέμεναν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και αρχικά προσήχθησαν με το πρόσχημα ότι ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στη χώρα μας αλλά στο δωμάτιό τους βρέθηκαν τα πειστήρια και τους ασκήθηκαν διώξεις. 

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και κατ´ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και για το πλημμέλημα της πρόκλησης σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωσης λόγω του ότι οι φέρονται να έπαιρναν εντολές από τον 30χρονο. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή (31/3). 

Η Μοσάντ έδωσε πληροφορίες στην ΕΥΠ 

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Μοσάντ είχε πάρει μέρος στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το κύκλωμα. «H υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που ματαιώθηκε με επιτυχία από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Αυτή είναι μια άλλη προσπάθεια του Ιράν να προωθήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

«Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην προετοιμασία πληροφοριών της υποδομής, στις μεθόδους λειτουργίας και στη σύνδεση με το Ιράν. Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρέος ιρανικού δικτύου που λειτουργεί από το Ιράν σε πολλές χώρες», τονίζει επίσης. Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως: «Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται λόγω του ρόλου της συνεχώς για να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ιράν σε όλο τον κόσμο».