Μενού
syneleysi stin naypigoepiskeyastiki
Συνέλευση Συνδικάτων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος | Twitter - @PAMEhellas
  • Α-
  • Α+

Ανακοίνωση για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/5) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, όπου και ένας 47χρονος εργαζόμενος, χειριστής γερανού έχασε τη ζωή του εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με την οποία και καλεί τους εργαζομένους να απεργήσουν αύριο, Τρίτη.

Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο θάνατος του συναδέλφου μας και ο σοβαρός τραυματισμός δύο ακόμα». Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο και το Συνδικάτο καλεί την Τρίτη όλους τους εργαζομένους στην 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 08:00 το πρωί στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Μαζική συμμετοχή στη συνέλευση - Η ανακοίνωση του Συνδικάτου

Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε στην διάρκεια συνεδρίασης των διοικήσεων του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας, του Παραρτήματος ναυπηγείων «Σπανόπουλου» και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών , με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μάη 2023.

«Το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του νεκρού εργαζόμενου. Εύχεται γρήγορη και καλή ανάρρωση στους δύο τραυματίες εργάτες. Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε.

Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι <<ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας,>>. Σήμερα ήταν ο συνάδελφός μας, ο Γιάννης Νομικός ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χώρο εργασίας του ενώ ακόμα δύο συνάδελφοί μας σακατεύτηκαν από την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

Στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις συνάδελφοι μας εκτελούσαν εργασίες αποσυναρμολόγησης της προπέλας του πλοίου Asterion ll στη πλωτή δεξαμενή lll της Cosco. Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών. Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες, γεγονός που αφήνει έκθετους τη πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο.

Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων, η Cosco, η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη.

Απαιτούμε:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας».

Ξεκινά έρευνα από την Επιθεώρηση Εργασίας

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Ναυπηγοεπισκευάστικη Ζώνη Περάματος, όπου και σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι άμεσα στο σημείο βρέθηκαν επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας, ενώ η έκθεση που θα συνταχθεί θα προωθηθεί στην Εισαγγελία Πειραιά.

Η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το εργατικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα Δευτέρα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, σημειώνεται ότι επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας, από τον Πειραιά, μετέβησαν αμέσως μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος στο σημείο.

Πιο αναλυτικά, άνδρας ηλικίας 47 ετών, χειριστής γερανοφόρου οχήματος, έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο εργάτες τραυματίστηκαν. Διερευνώνται τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα συνταχθεί έκθεση, που θα αφορά στα αίτια και των τριών περιστατικών και η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πειραιά.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί τακτικούς ελέγχους στο σύνολο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης».

Ζητά απόδοση ευθυνών η ΓΣΕΕ

«Δυστυχώς ακόμη ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας και δύο συνάδελφοι τραυματίζονται, γιγαντώνοντας τη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

«Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, με το θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών,αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας», συνεχίζει η ΓΣΕΕ.

«Η Συνομοσπονδία έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπευθύνους τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν, και την τιμωρία των υπευθύνων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.