Μενού
Δολιοφθορά σε αγωγό στην Αίγινα
Καταγεγραμμένη δολιοφθορά στην Αίγινα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το Λιμενικό και η ειδική μονάδα υποβρύχιων αποστολών (ΜΥΑ) έχει αναλάβει τις έρευνες για το περιστατικό δολιοφθοράς που σημειώθηκε στην Αίγινα και πιο συγκεκριμένα στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στην Αίγινα καταγγέλλουν πως πίσω από τη δολιοφθορά, η τέταρτη μέσα στα τελευταία χρόνια, κρύβονται οικονομικά συμφέροντα γιατί «διακινούνταν εκατομμύρια πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, την περίοδο που το νησί δεν είχε αυτάρκεια».

«Υπήρχε μία ομάδα που έφερνε νερό με εκατομμύρια ευρώ έσοδα, τα οποία τα έχασε μόλις ήρθε ο αγωγός» ανέφερε στον ΣΚΑΪ κάτοικος της Αίγινας, ερωτώμενος για τις προθέσεις των σαμποτέρ.

Ο δράστης ή οι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε βάθος 50 μέτρων, ενώ εκτιμάται πως είχαν λάβει «εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων» προτού επιχειρήσουν στην Αίγινα.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης στην περιοχή, γίνεται λόγος πως θα χρειαστούν –τουλάχιστον– τρεις μήνες προτού οι κάτοικοι πιουν «καθαρό νερό».

Αίγινα: Βίντεο από τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό

Περιστατικό δολιοφθοράς –το τέταρτο μέσα σε λίγα χρόνια– καταγράφηκε στον υποθαλάσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα, με αγνώστους να τοποθετούν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε βάθος 50 μέτρων, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Σε βίντεο, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη δολιοφθορά στην Αίγινα, φαίνονται τα τσιμεντοστρώματα που είχαν τοποθετηθεί στον αγωγό, για να τον προστατεύσουν, να είναι διαλυμένοι γεγονός που δείχνει το μέγεθος της έκρηξης.

Ειδικότερα, ο συναγερμός στον διαχειριστή σήμανε για πρώτη φορά στις 24 Ιανουαρίου, όταν αυξήθηκε απότομα η παροχή νερού από 800 κυβικά την ώρα σε 2.400 κυβικά μέσα σε μίση ώρα.

Αίγινα: Το χρονικό και η μήνυση Χαρδαλιά

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη ενέργεια δολιοφθοράς στον συγκεκριμένο αγωγό, ο οποίος μεταφέρει νερό και συνδέει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας υδροδότησης του νησιού από τις 24 Ιανουαρίου. Ο αγωγός υπέστη δολιοφθορές τον Ιανουάριο του 2020, δύο φορές το 2022 και μία τον Ιανουάριο του 2024.

Το ζήτημα απασχόλησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε το σώμα για τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών και για τις επικείμενες νομικές ενέργειες της διοίκησης.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα παίζουν με την υγεία των πολιτών είναι γελασμένοι. Όλα θα βγουν στο φως» δήλωσε μετά την κατάθεση της αναφοράς ο Περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας ότι γνωστοποίησε στην Εισαγγελία κάθε διαθέσιμο στοιχείο, ζητώντας προκαταρκτική εξέταση για να αποκαλυφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA