Μενού
Σάμος
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ελλάδα και Τουρκία είναι δυο χώρες που οι σχέσεις τους έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Οι συνθήκες και η ιστορία μας έκαναν γείτονες που μοιράζονται, συνήθως ειρηνικά, μεγάλο μέρος της θάλασσάς τους.

Υπάρχει βέβαια και ένα χέρσο μέρος στην Ελλάδα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη γείτονα χώρα, αφού με ένα μακροβούτι μπορείς να φτάσεις στην απέναντι παραλία όπου αρχίζουν τα τουρκικά σύνορα.

Η θαλάσσια «γέφυρα» που «ενώνει» Ελλάδα και Τουρκία

Πρόκειται για το λεγόμενο Στενό της Μυκάλης, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Σάμου, και χωρίζει την παραλία Ψιλή Άμμος από τη χερσόνησο της Μυκάλης (τουρκικά: Dilek Daği), στα δυτικά τουρκικά παράλια. Στο στενό υπάρχουν επίσης δύο βραχονησίδες, το Βαρελούδι που ανήκει στην Ελλάδα και η Νάρθηξ, ή Παναγία, που ανήκει στην Τουρκία.

Το πλάτος του στενού φτάνει κατά μέσο όρο τα 2 χιλιόμετρα, ενώ στο ύψος του Ποσειδωνίου, αυτός ο φυσικός πορθμός απέχει μόλις 750 μέτρα, δηλαδή ένας μέτριος κολυμβητής μπορεί άνετα να φτάσει από εκεί στη γείτονα χώρα και στο εθνικό πάρκο Δέλτα Ποταμού Μαιάνδρου-Χερσονήσου της Μυκάλης που δεσπόζει απέναντι.

Η Μυκάλη στην αρχαιότητα

Η Μυκάλη ήταν πολύ σημαντική τοποθεσία κατά την αρχαιότητα αφού εκεί βρισκόταν το Πανιώνιο, θρησκευτικό κέντρο και έδρα του κοινού των Ιώνων. Στο Πανιώνιο υπήρχε σημαντικό ιερό αφιερωμένο στον Ελικώνιο Ποσειδώνα, προς τιμήν του οποίου διοργανώνονταν γιορτές από τους Ίωνες, τα Πανιώνια.

Σημαντικότερο γεγονός που διαδραματίστηκε στην περιοχή κατά την αρχαιότητα ήταν η ναυμαχία της Μυκάλης, στην εκπνοή των Μηδικών. Η μάχη αυτή διεξήχθη το 479 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα την οριστική συντριβή και την απομάκρυνση του περσικού στόλου από το Αιγαίο.

Δείτε επίσης

H 21χρονη που βγάζει 90 χιλιάδες ευρώ με τη δουλειά που «κανείς δεν θέλει»

Ένοπλες Δυνάμεις: Ο Δημήτρης Χούπης νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποστρατεύεται ο Φλώρος - Τα νέα ονόματα

Η οικογένεια της Κατερίνας Δαλάκα απαντά στις φήμες για σχέση με τον Ατζούν Ιλίτζαλι

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA