Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την επιλογή νέου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ερωτηθείς για τις κρίσεις έκανε λόγο για βαθιά τομή με επιλογές από τη νέα γενιά της ελληνικής αστυνομίας.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης στόχος είναι με σχέδιο και αλλαγές να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στην εγκληματικότητα, στην οπαδική και στην ενδοοικογενειακή βία αλλά και στο φαινόμενο της βίας ανηλίκων που γνωρίζει έξαρση.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας

Με απόφαση του Συμβουλίου νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επελέγη ο υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Το ΚΥΣΕΑ απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος.

Επιβεβαιώνεται έτσι ο Μαξιμιλιανός, ο οποίος ήδη από χθες ανέφερε το όνομα του Δημήτρη Μάλλιου ως νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μάλλιος

Ο νέος επικεφαλής της ΕΛΑΣ έχει πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της προστασίας των συνόρων. Συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2016 είναι προϊστάμενος στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στου Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Νωρίτερα, και για μία πενταετία βρισκόταν στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπηρετεί στο σώμα από το 1985 έχοντας περάσει από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες ενώ από το 2005 ως και το 2010 ήταν στο τμήμα πληροφορικής της ΕΛΑΣ. Έχει διατελέσει επίσης μέλος του Συμβουλίου της FRONTEX.

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Επίσης το ΚΥΣΕΑ επέλεξε για αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια.

Στον αποστρατευθέντα αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του Π.Σ.

Βιογραφικό Νέου Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στη Μηλίτσα Μεσσηνίας το 1967, είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων. 

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το έτος 1999 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.
Το 2013 αποφοίτησε από την Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει, ως Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), ως Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, σε Υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά και ως εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών. 
Το 2024 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.

Περισσότερα σε λίγο...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA