Μενού
Η αφρικανική σκόνη στην Αθήνα
Τουρίστας πάνω από τον Λυκαβηττό | AP Photos / Petros Giannakouris
  • Α-
  • Α+

Αποπνικτικός είναι ο καιρός σήμερα (19/5) στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, την ώρα που η αφρικανική σκόνη «σαρώνει» την ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, κάνει ανυπόφορη την κατάσταση.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Θοδωρής Κολυδάς, χρησιμοποιώντας το μοντέλο από το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη, παρουσίασε για το πώς θα κινηθούν τα αερολύματα μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή μέχρι την ημέρα που θα κοπάσει το κύμα της αφρικανικής σκόνης.

Εξηγώντας τι είναι τα αερολύματα, σημείωσε πως «είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα».  

Καιρός: Η ανάρτηση Κολυδά για αερολύματα και αφρικανική σκόνη

«Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η κατάσταση σήμερα από πλευράς #σκόνης και μπορούμε αυτό κάλλιστα να το διαπιστώσουμε "ιδίοις όμασι". Για να είμαστε όμως ακριβείς έχουμε την στήριξη από το μοντέλο του Copernicus, το οποίο μας δίνει τις προγνώσεις για όλα τα ατμοσφαιρικά αερολύματα για τις επόμενες 4 ημέρες.

Τα ατμοσφαιρικά αερολύματα είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το video αναφέρεται μόνο στη σκόνη.  

Το οπτικό βάθος του αερολύματος (AOD) της σκόνης  που σας παρουσιάζουμε, είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητας της σε μια κατακόρυφη στήλη της ατμόσφαιρας.

Οι ημερήσιες προβλέψεις CAMS παρέχουν τιμές για το συνολικό AOD καθώς και για μεμονωμένα όπως το θαλασσινό αλάτι, την οργανική ύλη, μαύρο άνθρακα και τα θειικά αερολύματα».

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» την Αθήνα με 30άρια

Ηαφρικανική σκόνη φαίνεται πως δεν θα απομακρυνθεί, μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον, με το φαινόμενο να προκαλεί άπνοια και να επιφέρει υψηλές θερμοκρασίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σήμερα, Κυριακή (19/5) η αφρικανική σκόνη έχει εγκατασταθεί πάνω από το Λεκανοπέδιο Αττικής και μεγάλο μέρος της νότιας χώρας, με τους μετεωρολόγους να «προειδοποιούν» πως μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις, κυρίως στα νότια και δυτικά τμήματα.

Το Mega βρέθηκε σε παραλίες της Αττικής, όπου διαπίστωσε πως η θάλασσα είναι σαν «πισίνα» και ενώνεται με τον ουρανό, δημιουργώντας διπλό αντικατοπτρισμό και συνεπώς το φαινόμενο Fata Morgana. Άξιο αναφοράς είναι ότι η θερμοκρασία σήμερα στην Αθήνα θα αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA