Μενού
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας χαμογελαστός κατά τη μεταφορά του. | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ειδικά οι δεκαετίες του 1990 και του 2000 δεν ήταν και η πιο εύκολη περίοδος για την ελληνική αστυνομία και τις ελληνικές σωφρονιστικές αρχές, καθώς υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που κακοποιοί που ξέφυγαν και ξαναξέφυγαν από τα χέρια τους. Κάποιες φορές μάλιστα με τρόπους που δεν βλέπεις...ούτε σε ταινίες.

Άλλοτε με τραγική κατάληξη, άλλοτε με ελικόπτερα και άλλοτε φορώντας περούκα και στολή γιατρού. Σε κάθε περίπτωση αυτοί είναι οι έξι άνθρωποι που κατάφεραν να απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία λόγω του τρόπου που δραπέτευσαν. 

Βασίλης Παλαιοκώστας 

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας
Eurokinissi

Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει κάνει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές που έχουμε δει ποτέ, με αποτέλεσμα η φήμη του να ξεπεράσει τα στενά όρια της Ελλάδας.

Το καλοκαίρι του 2006 ένα μικρό ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε ξαφνικά στις φυλακές του Κορυδαλλου. Μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού επιβιβάζονται σε αυτό ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι. Στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς κανείς να καταλάβει τι είχε συμβεί. Το ελικόπτερο άφησε τους δυο δραπέτες δίπλα στο νεκροταφείο του Σχιστού, στον Πειραιά, και εκείνοι συνέχισαν την απόδραση με δυο μοτοσικλέτες που τους περίμεναν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τρία χρόνια αργότερα, αφού οι Ριζάι και Παλαιοκώστας είχαν συλληφθεί, και μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η δίκη για την προηγούμενη απόδραση του, και πάλι ένα ελικόπτερο κατεβαίνει στο ύψος των κελιών της απομόνωσης, οι Ριζάι και Παλαιοκώστας ανεβαίνουν από μία σκάλα και οι δύο τους καταφέρνουν να αποδράσουν, παρά τους πυροβολισμούς από τους φύλακες του προαυλίου

Μετά από αυτή την εντυπωσιακή απόδραση που έγινε θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, η ΕΛΑΣ θα εντοπίσει τα ίχνη του δραπέτη αλλά δεν θα καταφέρει να τον ακινητοποιήσει. Μέχρι σήμερα παραμένει ασύλληπτος.

Βαγγέλης Ρωχάμης

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης σε αίτηση αποφυλάκισης | Eurokinissi

Η πρώτη φορά που απέδρασε ο Βαγγέλης Ρωχάμης ήταν από το στρατόπεδο όπου έκανε τη στρατιωτική του θητεία, όταν του αρνήθηκαν την άδεια. Αυτή ήταν μόνο η πρώτη πράξη για έναν άνθρωπο που έγινε μύθος όχι τόσο για τις παρανομίες όσο για τις αποδράσεις του. 

Υπολογίζεται ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Τη δεκαετία του 1980 μάλιστα του κόλλησε και το παρατσούκλι «ο γλεντζές».

Το παρατσούκλι προέκυψε από ένα περιστατικό που συνέβη όταν η αστυνομία έστησε μία ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να τον συλλάβει, την ώρα που εκείνος διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο. Περιττό να πούμε ότι κανείς από τους θαμώνες δεν φρόντισε να τον καταδώσει.

Σορίν Ματέι

Σορίν Ματέι
Αστυνομικοί έξω από το σπίτι της οδού Νιόβης. | Eurokinissi

Aπό το 1995 μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998, ο Σορίν Ματέι είχε καταφέρει να αποδράσει από την αστυνομία πάμπολλες φορές. Πρώτα από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά από τις φυλακές της Κέρκυρας, από το νοσοκομείο Γεννηματάς, από τις φυλακές Λαρίσης και από το τμήμα μεγαγωγών.

Σε αυτές δεν υπολογίζουμε και τις φορές που ο Ματέι κατάφερε να ξεφύγει μέσα από τα χέρια της αστυνομίας. Μία από αυτές ήταν από ένα διαμέρισμα στην οδό Νιόβης. Τότε κατάφερε να μπει σε άλλο διαμέρισμα, να προχωρήσει σε μία συγκλονιστική ομηρία σε live μετάδοση η οποία κατέληξε στον θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη

Κώστας Πάσσαρης

Ο Κώστας Πάσσαρης
Στιγμιότυπο από ένα από τα γνωστότερα βίντεο στα οποία απεικονίζεται ο Πάσσαρης. | Eurokinissi

Άλλη μία ιστορία που τελικά συνδέθηκε με μία τραγωδία. Ήταν Φεβρουάριος του 2001 όταν ο Κώστας Πάσσαρης προφασίστηκε νευρολογικά προβλήματα και έτσι μεταφερόταν από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν στο Γ. Γεννηματάς.

Οι αρχιφύλακες Θανάσης Δρακόπουλος και Διονύσης Αλεβιζόπουλος, μαζί με τον σωφρονιστικό υπάλληλο Ανδρέα Φυσέκη αναλαμβάνουν να τον συνοδεύσουν στο νοσοκομείο. Με κάποιον τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί, ο Πάσσαρης είχε προμηθευτεί ένα πιστόλι

Παρότι δεμένος με χειροπέδες, στην είσοδο του νοσοκομείου, κατάφερε να βγάλει το πιστόλι και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς. Ο Ανδρέας Φυσέκης τραυματίστηκε σοβαρά αλλά κατάφερε να επιζήσει. Όπως διηγήθηκε μετά: 

«Πήγαινα μπροστά για τις πληροφορίες. Πίσω μου ακολουθούσαν ο κρατούμενος και οι δύο αρχιφύλακες. Ξαφνικά ακούω μπαμ-μπαμ, γυρνάω· είδα τον κρατούμενο να στρέφει πάνω μου ένα όπλο φορώντας χειροπέδες. Μετά δέχτηκα τις σφαίρες και δεν θυμάμαι τίποτα άλλο».

Kώστας Σαμαράς

Από τους γνωστότερους κακοποιούς της δεκαετίας του 1990. Ο Κώστας Σαμαράς είχε καταφέρει να αποδράσει 5 φορές με την πιο εντυπωσιακή εξ αυτών να είναι το 1991 όταν κατάφερε να ξύσει με ένα λεπίδι το ξύλινο πάτωμα της κλούβας που τον μετέφερε και να χωρέσει μέσα από μία τρύπα.

Πλέον και έχοντας περάσει πολλά χρόνια στις φυλακές, έχει γράψει ένα πολύ κατατοπιστικό βιβλίο και μοιάζει να προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους να μην μπλέξουν με τον χώρο της παρανομίας.

Πίτερ Σέντομ

O Πίτερ Σέντομ
Ο κακοποιός Πίτερ Σέντομ. | Eurokinissi

Η ψυχολόγος των φυλακών Κορυδαλλού Όλγα Ατζαμόγλου περνούσε πολλές ώρες στο ιατρείο της με τον Πίτερ Σέντομ, κρατούμενο για πολύ σοβαρά αδικήματα (δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών κτλ). Το εξηγούσε ως προσπάθεια να τον θεραπεύσει από τις αυτοκτονικές τάσεις αλλά και να του αποσπάσει πληροφορίες.

Ο Σέντομ είχε καταδικαστεί σε θάνατο στην Αμερική για τη δολοφονία δύο γυναικών. Οι ελληνικές αρχές δέχτηκαν την έκδοσή του αφού πρώτα εξέτιε την ποινή του στην Ελλάδα. Εκείνος ομολόγησε για άλλες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας προσπαθώντας να αυξήσει την ποινή του στην Ελλάδα. 

Τον Μάιο του 2002 οργάνωσε την τέλεια απόδραση. Με τη βοήθεια της Ατζαμόγλου, με την οποία είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις, ντύθηκε γιατρός, έβαλε μία περούκα και γυαλιά και εξαφανίστηκε κάτω από τα μάτια πέντε φρουρών. Κατάφεραν να φύγουν και από τη χώρα, να πάνε στη Λατινική Αμερική όπου βρέθηκαν νεκροί η μία στην Κολομβία και ο άλλος στη Βενεζουέλα.

Δείτε επίσης:

Οι πιο εντυπωσιακοί δρόμοι της Ελλάδας που κόβουν την ανάσα

Στον ανακριτή σήμερα η Εύη Βατίδου με βαριές κατηγορίες: Τι υποστηρίζει για το επεισόδιο με οδηγό

Ο Νίνο δάκρυσε με την έκπληξη στο Secret Song: «Δεν το πιστεύω ότι κλαίω»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA